Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
KNPV-regiodebat donderdag 16 februari, Proeftuin Zwaagdijk

Nieuwe veredelingsmethoden: wat kan en wat mag?

Nieuwe veredelingsmethoden komen in snel tempo beschikbaar. Tussen klassieke kruisingen en transgenese ligt inmiddels een breed spectrum aan methoden die het mogelijk maken om gericht mutaties aan te brengen. Is het resultaat dan vergelijkbaar met een simpele mutant of met een transgene plant? Hoe werken deze methoden eigenlijk? Wat kun je ermee in een veredelingsprogramma? Wat is toegestaan? En wordt het dan ook geaccepteerd door de consument?

Op 16 februari wordt bij deze interessante vragen over technologie, toepassing en regelgeving rond nieuwe veredelingsmethoden stilgestaan door drie sprekers. U verkrijgt een overzicht en kunt reageren op stellingen. Dr. Ernst van den Ende (directeur Plant Sciences Group, Wageningen University & Research) leidt het debat met de aanwezigen.

Dit regionaal debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), in samenwerking met Seed Valley en Plantum. Het valt samen met de Vaktentoonstelling Tulp, de vakbeurs en bloemenshow in Proeftuin Zwaagdijk, en is daarmee uitstekend te combineren. Doel van de bijeenkomst is het delen van kennis en versterken van netwerken tussen wetenschappelijk onderzoekers van universiteiten en hogescholen, R&D-staf uit de veredelingsbedrijven en de maatschappij.

Voorlopig programma
  • 14.00 – 14.30 Ontvangst en registratie
  • 14.30 – 14.50 Aanvang en toelichting op 125 jaar KNPV (dr. Piet Boonekamp, voorzitter KNPV)
  • 14.50 – 15.00 Korte kennismaking met Proeftuin Zwaagdijk (ing. Johan Kos, directeur)
  • 15.00 – 15.30 Keynote I: wat kán met nieuwe veredelingsmethoden? (dr. Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology, Hogeschool Inholland)
  • 15.30 – 15.50 Keynote II: Praktijkvoorbeeld van een toepassing (nader te bepalen)
  • 15.50 – 16.10 Keynote III: Wat mág (en mag níet) met nieuwe veredelingsmethoden? (dr. NielsLouwaars, directeur Plantum)
  • 16.10 – 17.00 Plenair debat o.l.v. dr. Ernst van de Ende, directeur Plant Sciences Group, WUR
  • 17.00 – 18.00 Informele voortzetting van het debat onder het genot van een drankje
  • 18.00 – 19.00 (optioneel) Buffet
Optioneel
  • 13.00 – 21.30 Bezoek aan de Vaktentoonstelling Tulp
  • 17.45 – 20.30 Avondprogramma: Big Data met prof. dr. Frans Feldberg (VU / Amsterdam Center for Business Analytics / Data Science Alkmaar)
Deelname en aanmelding
Deelname is gratis, aanmelding is verplicht. Ga hiervoor naar de website van de KNPV. Aan de bijeenkomst kunnen maximaal 70 personen meedoen. Tijdens aanmelding kunt u tot uiterlijk maandag 13 februari kiezen of u aan het buffet wilt deelnemen.

Ook aanmelding voor het optionele avondprogramma is noodzakelijk, via de website van de vaktentoonstelling.

Informatie: Roland Verweij, KNPV.

Publicatiedatum: