Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biochar als substraat

Biochar is een nevenproduct bij het produceren van biobrandstoffen en biokunststoffen uit organisch restmateriaal. Er is belangstelling voor het gebruiken van biochar als substraatonderdeel in de glastuinbouw. In samenwerking met het Energie Centrum Nederland (ECN) onderzocht de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research een groot aantal biochars die op verschillende wijze geproduceerd zijn.

Biochar als substraatonderdeel is een manier om het gebruik van veen en de gerelateerde koolzuurgasuitstoot te verlagen. Daarnaast is biochar als drager van micro organismen een manier om de wortelomgeving minder bevattelijk te maken voor ziekteverwekkers.

Tot nu toe is bij de productie van biochar niet vooraf bedacht hoe de biochar zou worden toegepast. In samenwerking met het Energie Centrum Nederland (ECN) onderzocht de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research een groot aantal biochars die op verschillende wijze geproduceerd zijn. De uitkomsten:
  • Vermijd grondstoffen die leiden tot biochar met een te hoog zoutgehalte of een te hoge pH-buffer. Regels voor het vooraf testen van grondstoffen zijn opgesteld.
  • Kies procesinstellingen en ovenopbouw die leiden tot voor de eindgebruiker gewenste deeltjesgrootte, verteerbaarheid, inwendig oppervlakte en voorkom dat giftige koolwaterstoffen neerslaan op de biochar. Regels voor de juiste procesinstelling en ovenopbouw zijn opgesteld.
  • Meetmethoden die relevant en begrijpelijk zijn bij levering aan potgrondbedrijven in de glastuinbouw. Hiermee wordt bijvoorbeeld duidelijk hoeveel stikstoffixatie verwacht mag worden en hoeveel zuur nodig is om het materiaal op een juiste pH te brengen.
Door de combinatie van productie en gebruikerskennis is het mogelijk het tot nu toe moeilijk grijpbare product biochar veilig te gebruiken in de glastuinbouw. Ook kan nu worden gedefinieerd hoe een biochar er uit moet zien die dient als drager voor nuttige micro-organismen.

Dezelfde aanpak als hierboven maar dan met andere meetmethoden kan worden gevolg voor het produceren van biochar voor andere toepassingen als bollenteelt (waterberging), boomteelt (drager voor mycorrhizas) of grondverbetering (aanvulling nutriƫnten).

Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken in het kader van een TO2 project gericht op het terugdringen van het gebruik van fossiele energie in de glastuinbouw.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: