Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gratis bijeenkomst waterstromen voor Zeeuwse telers

Het project Schoon Water Zeeland nodigt alle glastuinbouwers van de provincie uit op één van drie bijeenkomsten over waterstromen op het glastuinbouwbedrijf. Hierover is het laatste jaar veel te doen, vooral omdat vanaf 1 januari 2018 lozingen van drain(age)water en bemest filterspoelwater gezuiverd zullen moeten worden van gewasbeschermings-middelen. Vaak blijken er nog onduidelijkheden te bestaan over de regelgeving of onbekendheid met mogelijke oplossingen.

Tijdens de bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod:
  • Activiteitenbesluit & zuiveringsplicht: wat wordt er wanneer verwacht, en van wie?
  • Hoe kan aan de zuiveringsplicht worden voldaan?
  • Op welke manier kunnen lozingen (en dus zuiveringskosten) worden beperkt?
  • Welke kosten en investeringen zijn gemoeid met de zuiveringsplicht?
  • Hoeveel mag er nu nog worden geloosd?
QuickScan Waterstromen
Om telers tijdens de bijeenkomst van de juiste informatie te voorzien, is er gelegenheid vooraf gelegenheid een QuickScan Waterstromen in te vullen. De informatie wordt (vanzelfsprekend anoniem) verwerkt en wat relevant is per bedrijf zal in de bijeenkomst aan de orde komen. Daarnaast ontvangen deelnemers, als zij dat willen, na de bijeenkomst een kort bedrijfsrapport per email.

Het tarief voor een bedrijfsrapport uit de QuickScan Waterstromen is gewoonlijk € 295, maar in het project Schoon Water Zeeland wordt het aan Zeeuwse telers aangeboden voor €100 per bedrijfslocatie.
 
Er zijn 3 soortgelijke bijeenkomsten, verdeeld over de provincie:
  • op 24 januari van 14:30 tot 16:30 bij Seasun BV, Kreekweg 2, 4421 RV, Kapelle;
  • op 25 januari van 10:30 tot 12:30 bij 4evergreen BV, Langeweg 10, 4697 RE, St. Annaland en
  • op 25 januari van 14:30 tot 16:30 bij DT van Noord Tomaten BV, Noord Hogeweg 1a, 4308 NW, Sirjansland
Met deze koppeling kunnen glastuinders zich voor een bijeenkomst opgeven en tevens de QuickScan invullen. Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Deze middag wordt georganiseerd door Jaap bij de Vaate van Delphy (06-2651 8675).

Schoon Water Zeeland
Deze bijeenkomst vindt plaats als onderdeel van het project Schoon Water Zeeland. Het is een initiatief van de Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, VGZ en ZLTO. CLM en Delphy verzorgen de uitvoering. Het project heeft als doel de emissie van chemische onkruidbestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlakte- en grondwater te verminderen.
z.o.z.

Het project loopt van 2015 tot en met 2018. Doelgroepen zijn alle gebruikers van middelen: de land- en tuinbouw, maar ook bedrijven, gemeentes en particulieren. Er zijn al een aantal bijeenkomsten gehouden voor gemeenten, die verplicht chemievrij moeten gaan werken en voor groepen akkerbouwers en fruittelers. Dit voorjaar liep de actie 'bezem door de middelenkast' waar telers de middelenkast konden laten controleren en gratis en anoniem niet meer toegelaten middel konden afvoeren. Tijdens de actie zijn een kleine 500 agrariërs bezocht.
Publicatiedatum: