Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japans onderzoek: Planten kunnen zwaartekracht registreren

Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat planten zwaartekracht registreren. De studie, gepubliceerd in het Nature Microgravity Journal, meldt dat m.b.v. proeven aan boord van het internationale ruimtestation, het onderzoeksteam de waardevolle bijdrage heeft aangetoond van het zwaartekracht gevoelige eiwit CsPIN1.

Onderzoekers van de Japanse Tohoku universiteit hebben uitgevonden hoe dit eiwit planten helpt de zwaartekracht waar te nemen en daarmee hun overlevingskansen te vergroten. Deze conclusie werd getrokken nadat komkommerzaden ontkiemden bij zwakke zwaartekracht op het internationale ruimtestation.

Planten zijn experts in overleven en kunnen de richting van de groei bepalen voor een optimale inzet van de beschikbare middelen in hun omgeving. M.b.v. gespecialiseerde cellen kunnen ze de zwaartekracht waarnemen en zo het groeihormoon auxine herverdelen, zodat belangrijke delen van de plant zich kunnen ontwikkelen.

Om meer inzicht te krijgen, werd onderzoek gedaan op het ruimtestation met komkommerzaden. Komkommer werd gekozen voor het onderzoek omdat ze speciale uitsteeksels hebben,waarvan de vorming wordt gereguleerd door zwaartekracht. Deze haakjes worden gevormd tijdens de eerste groeifase om het zaad te helpen uit zijn harde zaadhuid te komen en de zich ontwikkelende plant te verankeren in de grond terwijl de wortel zich vormt.

Dit onderzoek liet zien dat het eiwit CsPIN1 auxine kan herverdelen onder invloed van de zwaartekracht. In het bijzonder werd deze verandering in de positie van dit eiwit gevonden in de zogenoemde overgangszone van het komkommerzaad waar de uitsteeksels worden ontwikkeld. Volgens het onderzoek stimuleert dit gedrag de vorming van een cellulair kanaal voor het transport van groeihormonen van de ene kant van de overgangszone naar de andere kant.

De bevindingen wijzen in de richting van een mechanisme waarbij zaden in staat zijn de vorming van de haken aan en uit te schakelen in relatie tot de zwaartekracht om zo hun overlevingskansen te vergroten.

Bron: IANS, Zeenews.india.com
Publicatiedatum: