Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrond een gelijkmatige groei met minder hoge gewassen

Minder hoge planten zijn beter voor de omstandigheden in Scandinavië. De Finse komkommerteler Matti Nyysti heeft dit mogelijk gemaakt met zijn zelf bedachte en ontwikkelde systeem. Andere Scandinavische telers maakten kennis met het systeem en gebruiken het nu ook.

Een van de nieuwe gebruikers van het Tiptopreel systeem is Kannuksen Market Garden, een kasteler die sla en komkommers teelt in een kas die jaarrond in productie is in Kannus, West Finland.


De komkommerkas van Kannuksen gebruikt 240 W/m2 groeilicht.

Nyysti legt uit dat het gebruik van het Tiptopreel systeem van het grootste belang is voor Scandinavische kastelers als Kannuksen. "Finland heeft een zeer koude en donkere winter wat de kosten opdrijft voor jaarrond kasteelt. Klanten willen jaarrond een consistent product. Daarom is een gelijkmatige groei erg belangrijk. Telers kunnen het niet permitteren fouten te maken."



De gelijkmatige groei kan worden bereikt met de Tiptopreel, omdat de kas van Kannuksen een gemotoriseerde tandwielaandrijving heeft geïnstalleerd om de hoge dracht van komkommergewassen automatisch te verlagen. Zeven rijen tegelijk. Regelmatig controleren de werknemers en plaatsen alle gewassen op dezelfde hoogte met de Tiptopreel, wat een gelijkmatig gewas creëert. Dit waarborgt een gelijkmatige verdeling van het licht in het gewas en legt een betere basis voor een consistente en uniforme productie, omdat alle planten zo evenveel licht ontvangen.


TelersAleksi en Eino Hauhtonen in de komkommerkas met de Tiptopreel geïnstalleerd op de lage balken.





Voor meer informatie:
Matti Nyysti
Tiptopreel
matti@nyysti.fi
www.tiptopreel.fi/en