Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten en paprika's goedkoper, komkommers zelfde prijs

In de glastuinbouw vallen de tomatenprijzen fors lager uit dan in 2015 en die van sierteeltproducten juist hoger. Dat blijkt uit cijfers van Agrimatie.

Voor de andere gewassen springen de stijging van consumptieaardappelen (+20%) en de daling van uien en witlof (-10%) in het oog. Aan de kostenkant zijn er voor de tuinbouw evenals in 2015 lagere voer- en energieprijzen. De inkomensontwikkeling is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de productprijzen.



Teelt onder glas
In de glasgroenteteelt zijn de prijzen van tomaten (-10%) en paprika (-4%) lager dan in 2015, terwijl de prijs van komkommers gemiddeld onveranderd bleef. In de sierteelt zijn de prijzen van de in de figuur genoemde belangrijke producten 3-5% hoger dan in 2015. De absolute prijzen en de prijsontwikkeling kunnen overigens, zowel bij de groenten als bij de sierteeltproducten, binnen producten of tussen bedrijven ook zeer divers zijn, onder andere afhankelijk van de mate van verwerking, kwaliteit van de producten en het al dan niet werken met contracten. Aan de kostenkant hebben de glastuinders te maken met lagere prijzen van aardgas (-20%) en elektriciteit (-12%).

In de glastuinbouw ligt de omzet van bedrijven gemiddeld rond de 2 miljoen euro per bedrijf. Ook hier geldt dus, net als bij varkens- en pluimveebedrijven, dat de invloed van één procent prijswijziging stevig doorwerkt in de resultaten. Bij de presentatie van de resultaten op andere delen van deze website wordt ingezoomd op onder andere bloemen-, planten- en glasgroentebedrijven. Die laatstgenoemde groep is samengesteld uit bedrijven die veelal afhankelijk zijn van één gewas. In die groep zitten dus tomaten-, komkommer- en paprikatelers die allen met een verschillende prijsmutatie van hun producten worden geconfronteerd. Voor een tomatenbedrijf met een omzet van 2 miljoen euro betekent de genoemde prijsdaling van bijna 10% een opbrengst- en inkomensdaling van ongeveer 2 ton.

Voor meer informatie:
www.agrimatie.nl
Publicatiedatum: