Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: hogere prijzen wintersla

De prijzen van witlof, andijvie en sla daalden in november, maar bleven hoger dan in 2015. De productie van witlof en Frisee sla moet oplopen, terwijl de productie van krulandijvie en sla naar verwachting zal aflopen.

Na een moeilijke start van het seizoen in september stegen de prijzen van witlof in oktober en november. Volgens Agreste zorgde een lagere oogst en een stijging in vraag voor een prijsstijging van 46% t.o.v. de prijzen in november 2015. De lagere opbrengst aan het begin van het seizoen werd veroorzaakt door droogte.

De productie van wintersla in de herfst werd vertraagd in vergelijking tot 2015 en het vijfjarig gemiddelde. Agreste zei dat deze trend zal doorzetten tot het eind van het seizoen. Het verschijnsel hangt samen met een landelijke daling van 6% in het areaal. De prijzen stegen goed aan het begin van de oogst van 2016 maar daalden in augustus en november. Ze bleven wel 35% boven de prijzen van november 2015 die bijzonder laag waren.

De oogst van winterandijvie zal gelijk verlopen als die van het seizoen 2015-2016, volgens Agreste. Deze stabiliteit verhult het verschil tussen krulsla en krulandijvie. De krulsla productie zal stijgen met 5% terwijl krulandijvie zal dalen met 6%. Het areaal Frisee sla is gelijk aan die van 2015, maar dat van krulandijvie is gedaald met 10%. Ondanks een daling in prijzen in november, bleven de prijzen voor andijvie 6% boven die van 2015.

Cijfers:
De witlofproductie zal 174.000 ton behalen (+ 3% in vergelijking tot 2015) en het aantal witlofpennen zal dalen met 8% naar 237.000 ton. Het areaal witlofpennen bedraagt 8.990 hectare. De oogst van wintersla wordt geschat op 299 miljoen kroppen, een stijging van 6% op een areaal van 4.052 hectare. 48 miljoen kroppen andijvie op 990 hectare zullen naar verwachting worden geoogst binnen 2016-2017.
Publicatiedatum: