Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassen oplossing voor Chinese 'zombie-bedrijven'

Glastuinbouw kan deel uitmaken van de oplossing voor de werkloosheid van miljoenen Chinezen nu de regering honderden van haar beruchte zombie-bedrijven sluit.
  
Door de economische neergang zijn voormalige grote industriële staatsbedrijven in het Noordoosten van China nu falende ondernemingen geworden. De fabrieken, die vooral staal en aluminium produceren, hebben een grote overcapaciteit en worden met overheidssteun overeind gehouden om massaontslag van honderdduizenden laaggeschoolde werknemers te voorkomen.

China is nu op zoek naar alternatieve bedrijfstakken om nieuwe banen te creëren. "Een van deze nieuwe sectoren die ruimte bieden voor groei is glastuinbouw," volgens Tony Huang van RCRO, een non-profit organisatie die Nederlandse bedrijven helpt om verbinding te maken met Chinese belanghebbenden en als een toegangsweg naar China fungeert. De laatste tijd is de organisatie in toenemende mate actief met het introduceren van Nederlandse leveranciers van kastechnologie aan Chinese investeerders, brancheorganisaties en andere belangrijke belanghebbenden.

Huang: "De Chinese regering is om een aantal redenen zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van de glastuinbouw. Enerzijds is er een groeiende vraag naar veilig geproduceerde voeding en aan de andere kant de noodzaak om de werkloosheid te verlagen. Alhoewel kassen geen werkplekken zullen kunnen bieden aan honderdduizenden werklozen, kan intensieve glastuinbouw zeker een deel van het probleem oplossen."

Volgens Huang zijn de Chinezen vooral geïnteresseerd in Nederlandse technologie. "De Nederlanders staan bekend om hun expertise in hightech glastuinbouw. De Chinezen willen van de besten leren en ze willen in de best beschikbare technologie investeren."


RCRO regelt bezoeken aan Chinese tuinbouwbedrijven. Vertegenwoordigers van Nederlandse kasfabrikanten sloten zich onlangs bij hen aan voor een bezoek om de mogelijkheden van hightech glastuinbouw in Chinese provincies te verkennen.

China heeft al flink geïnvesteerd in hightech Nederlandse kastechnologie in de vorm van een aantal proefprojecten, maar Huang zegt dat het land nu klaar is voor opschaling. "In de afgelopen paar jaar zijn er een aantal proefdemonstraties en prestigieuze projecten gerealiseerd. China is nu klaar om deze proefprojecten naar grootschalige commerciële landbouwbedrijven te vertalen. Geen kleine projecten van 1 of 2 hectare, maar grotere bedrijven beginnend bij 4 of 6 hectare."

De in de geplande kassen geteelde groenten zijn bestemd voor lokale markten, maar in een later stadium zegt Huang dat China's noordoostelijke provincies ook belangrijke exporteurs van kasproducten kunnen worden naar andere landen zoals Rusland en misschien zelfs Korea en Japan.

Huang's organisatie RCRO heeft een groot netwerk van bedrijfs- en overheidsrelaties in zowel China als Nederland. Nederlandse bedrijven worden uitgenodigd om deel te nemen aan en te profiteren van hun programma's voor succesvolle handelsbetrekkingen in China. Voor meer informatie:


RCRO Shanghai
Mr. Tony W. Huang
Yueda 889 Center, Unit 1107,
Changshou Road 1111, Jing An District
Shanghai, 200042, China
E: tony.huang@RCROchina.com
T: +86 21 6247 3771
Publicatiedatum: