Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De puzzel van de plantenkweker

Tholen - Belichte tomaten, aubergines, paprika's, onbelichte tomaten voor binnen- en buitenland, vroege komkommers, Poolse tomaten en opnieuw komkommers. De juiste groeifase, de juiste gewasbescherming, de juiste pot en natuurlijk het juiste ras. Het is een complex schema waar ze bij Plantenkwekerij Van der Lugt rekening mee te houden hebben.


 
Zeeën vol komkommerplanten staan er momenteel in de kassen van Plantenkwekerij Van der Lugt. Het is kenmerkend voor deze tijd van het jaar. Sinds eind augustus is het bedrijf volop bezig met het uitleveren van warme groentenplanten. Eerst de belichte tomaten en vanaf november zijn ook de aubergines geleverd. "In de aubergines is het plantmodel gelijk ten opzichte van andere jaren", vertelt salesmanager Huub Hermus. "Ook de rassenkeuze is grotendeels gelijk gebleven. De paprika's komen daarna. Die zijn iets langer doorgelopen dit jaar."
 
Franse tomaten
Vanaf begin november tot half december worden vervolgens de tomatenplanten uitgeleverd. Voor de Nederlandse teles, maar vanuit Bleiswijk gaan er ook flinke partijen naar Frankrijk. Coöperaties Saveol en SolaRenne uit Bretagne stellen hoge eisen aan hun tomatenplanten en laten ze daarom uit Nederland komen. "De plantmodellen voor de Franse markt zijn grotendeels hetzelfde als voor de Nederlandse markt: geënt en getopt", vertelt Huub. Opvallend is wel dat Franse telers langzaam terug lijken te gaan naar 1 op 1 geënte planten. "Het levert een stukje groeikracht op en zeker met het klimaat in Bretagne biedt dat voordelen. Vergeet niet dat Brest op het Westelijk halfrond waar lichtsommen al vanaf half januari behoorlijk hoog kunnen zijn!"



Daarnaast is van der Lugt dit seizoen begonnen met de opkweek van tomaten en komkommer met behulp van biologische bestrijding. We proberen de inzet van chemische middelen tot een minimum te beperken en in te zetten op de preventieve bestrijding door middel van biologische bestrijders maar ook "zachte" middelen die de bio sparen. Deze vraag kwam met name uit Frankrijk en hebben we nu ook toegepast voor de komkommers.
 
Tussen de Franse en de Nederlandse markt is nog een groot verschil. "Partijen voor de Franse markt bestaan veelal uit kleinere partijtjes. Telers met acht of negen hectare vullen hun areaal met drie of vier soorten. Dat kom je in Nederland eigenlijk nooit tegen. Hier leveren we per tuinder één soort." Volgende week gaat hij zijn planten achterna. "Je wil toch zien hoe ze er bijstaan, weten of alles naar wens is en of ze goed groeien. Daarom proberen we altijd een dag of tien na het planten te gaan kijken." En daarmee is het tomatenseizoen bij Van der Lugt nog niet ten einde. "Vanaf volgende week tot aan de tweede week van januari leveren we veel tomatenplanten naar Polen. Daar worden over het algemeen iets grotere planten dan in Nederland gevraagd – een iets ouder plantmodel. De roze tomaten zijn er bovendien erg populair en die rassen nodigen een vroege start niet uit." Ook collega Arnoud Roozen zal dan zijn klanten in Polen bezoeken.
 


Komkommers
Tussen de tomaten door zijn inmiddels ook de eerste komkommers de deur al uit en er staan er flink wat te groeien voor uitlevering in de komende weken. "Ook het komkommerseizoen is bijna een kopie van vorig jaar. We beleveren behoorlijk wat vroege komkommerjongens in de eerste twee weken van december. Tussen kerst en oud en nieuw komt er een nieuwe golf en dan komt de laatste golf eind januari." Daarna lijkt het erop te zitten, maar het Snacker Funfoods seizoen komt daar strak achterop. En voordat je het weet zien we de eerste zaailingen voor de tweede teelt komkommers weer. Maar nu eerst maar eens genieten van de mooie planten die we nu afleveren!
 

Voor meer informatie:
Plantenkwekerij van der Lugt
Irisweg 1
2665 MS Bleiswijk
T: +31 (0)10 5033043
F: +31 (0)10 5221149
E: info@vanderlugt.com
www.vanderlugt.com