Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"zo groot als een volwassen man"

Opnieuw bommen PrimA4a ontploft

Tholen - Het is nog geen oudjaar, maar het knalt al behoorlijk in Rijsenhout. Om de nieuwe kas van Tomatenkwekerij Schenkeveld te kunnen bouwen, moet het perceel eerst bomvrij gemaakt worden. Gisteren zijn er weer twee bommen ontploft.



Scheinflugplatz
Volgend jaar wil Tomatenkwekerij Schenkeveld starten met de bouw van een nieuwe kas. De grond is echter in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als 'Scheinflugplatz' (schijnvliegveld)om de aandacht van Vliegkamp Schiphol af te leiden. Tussen 1940 en 1942 is het terrein verschillende malen gebombardeerd door de geallieerden en hebben Duitse piloten bommen gelost op het terrein.

Recordvondst
Na de oorlog werd het terrein ingezet als akkerbouwgrond. Toen de plannen van Schenkeveld bekend werden, werd onderzocht of de grond vrij was van verontreiniging. Niet bepaald dus: tot nu toe werden er dertig NGE's gevonden. Dat zijn niet-gesprongen explosieven. Voor opsporingsbedrijf Heijmans is het zelfs een recordvondst.

Even groot als een volwassen man
Uiteindelijk worden alle bommen gefaseerd geruimd. Daar is in november mee begonnen. Gisteren viel de beurt aan twee bommen van elk 500 kg. Ze lagen stabiel en op drie meter afstand van elkaar en zijn daarom tegelijkertijd geruimd. Volgens Heijmans zijn dit de grootste bommen die erbij zitten. "Bijna even groot als een volwassen man." De ontploffing trok dan ook flink wat bekijks.

Bekijk een video van de ontploffing op de Facebookpagina van Kwekerij Schenkeveld.


Publicatiedatum: