Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Catch': oogstrobots voor augurken

De augurkenoogst uit de volle grond kan in de toekomst beduidend winstgevender worden door de inzet van een autonome plukrobot, meldt de Duitse website Proplanta.de.

Het 'Fraunhofer Institut für Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik' Berlijn (Fraunhofer IPK) en het 'Leibniz- Institut für Agrartechnik und Bioökonomie' (ATB) hebben zich samen met andere partners gewijd aan de ontwikkeling van een dergelijke oplossing met het project 'Catch'. Dit project is afgelopen dinsdag van start gegaan. Het ATB heeft hierover meegedeeld dat er gestreefd wordt naar de ontwikkeling van autonome machines, die onafhankelijk van het weer oogstrijpe augurken kunnen herkennen, oogsten en wegleggen. Voor dit doel wordt nu een meerarmig robotsysteem, bestaande uit lichtmodules, getest, dat later ook in aanmerking komt voor andere landbouwtoepassingen. Het eindproduct moet volgens het ATB niet alleen effectief zijn, maar ook niet veel kosten.

Tot nu toe is de augurkenoogst vanwege het vele handwerk erg duur, waardoor de augurkenteelt in Duitsland zonder verbeterde oogsttechnologieën op korte termijn nauwelijks meer rendabel zal zijn. "Het is een dringende zaak. Er moet in de nabije toekomst een oplossing worden gevonden, want de augurkenteelt neemt extreem af", verklaarde Heinz Peter Frehn van 'Gurkenhof Frehn'.

In een vorig project dat in 2013 werd afgesloten, trok de volledig mechanische oogstmachine volgens het ATB de planten uit de grond, waardoor meermaals oogsten onmogelijk werd en ook de kwaliteit van de augurken werd beïnvloed. Met het actuele project op het gebied van de "intelligent geautomatiseerde augurkenoogst" zal dit probleem opgelost zijn. Het project wordt financieel gesteund door de EU.

Lees hier meer over het project Catch
Publicatiedatum: