Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AREFLH wil gemeenschappelijke ordening groenten- en fruitsector

Vertegenwoordigers van Europese telersverenigingen hebben elkaar omtmoet op een seminar in Brussel op 5 en 6 december. Dat gebeurde op uitnodiging van de AREFLH, een Europese vereniging van groenten- en fruitproducerende regio's.

De vertegenwoordigers van de telersverenigingen, meer dan twintig stuks, discussieerden over de belangrijkste uitdagingen waar de Europees groenten- en fruitsector voor staat:
  • De positie van de telersvereniging te versterken om tegenwicht te kunnen bieden aan de retail.
  • Dalende consumptie van verse groenten en fruit in Europa en de noodzaak van ontwikkeling van goede communicatie- en promotiecampagnes;
  • De continue concurrentiestrijd: met andere landen en op het gebied van innovaties en ontwikkelingen.


De onderhandelingspositie van de telersvereniging versterken
De vertegenwoordigers van de telersverenigingen bevestigden het belang van de GMO in de AGF-sector. Ze vinden dat het nodig om de technische vooruitgang, behoud van het milieu, verbetering van de kwaliteit, voedselveiligheid en commerciƫle concentratie te garanderen.

Tegelijkertijd moet het systeem volgens de vertegenwoordigers nieuw leven ingeblazen worden door de telersverenigingen te versterken. Zij hebben een behoorlijke economische waarde en integreren alle functies, vindt de AREFLH. "Het is voor ons heel belangrijk om internationale organisaties te laten ontwikkele. De GMO moet flexibeler en veiliger zijn."
 
Dalende consumptie van verse groenten en fruit
"De consumptie van verse groenten en fruit daalde met 18% in 8 jaar. Dit is zeer verontrustend! Alles moet in het werk worden gesteld om de consumptie weer te laten stijgen. Goede en permanente promotiecampagnes moet worden ondersteund door de Europese Unie op de interne markt. Het programma "Schoolfruit" is hier een mooi voorbeeld van. Het is niet meer nodig om het gunstige effect van de consumptie van groenten en fruit op de gezondheid en op de strijd tegen obesitas aan te tonen. "

Het concurrentievermogen
Maar de sector moet zich ook aanpassen aan de nieuwe consumenten op de Europese markt en op de internationale markten. De producenten hebben grote verwachtingen van onderzoek en innovatie om hen te voorzien van meer milieuvriendelijke productietechnieken, opslagmethoden die de hoogwaardige kwaliteit behouden, nieuwe verpakkingen enz.

Mevrouw Simona Caselli, voorzitter van AREFLH, benadrukt de cruciale rol van groenten en fruit in de landelijke gebieden in termen van economische activiteit en werkgelegenheid. "We moeten er alles aan doen om de consumptie van groenten en fruit makkelijker te maken. Promotiecampagnes moeten worden ontwikkeld op de interne markt. In dit opzicht zijn de regio's vaak inventief. AREFLH moet een platform vormen voor de uitwisseling van ervaringen en projecten."
 
Als onderdeel van het seminar werd een AREFLH delegatie, onder leiding van mevrouw Caselli, ontvangen door mevrouw Elisabetta Siracusa, kabinetschef van de commissaris voor landbouw Phil Hogan. AREFLH benadrukte met name de noodzaak van een sterk promotiebeleid en de noodzaak om de waardeketen opnieuw in evenwicht brengen in een markt die bijzonder onstabiel is en die veelvuldig met crisissen wordt geconfronteerd.

Voor meer informatie:
AREFLH
www.areflh.org
Publicatiedatum: