Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst veel eerder dan gepland

Spanje verwacht tekort aan ijsbergsla met Kerst

De Vereniging van Producenten en Exporteurs van Groenten en Fruit uit de regio Murcia (PROEXPORT) heeft tijdens een bezoek aan verschillende ijsbergslaproducenten vastgesteld dat de extreme hitte in oktober in het zuidoosten van Spanje ertoe heeft geleid dat de oogst in Murcia, Almeria en Alicante tussen de tien en twaalf dagen eerder zal beginnen. Omdat er eerder geoogst moet worden en gezien de huidige regenval, zijn ijsbergslatelers bezorgd over een kleiner aanbod in de weken voorafgaand aan Kerst.
 
Temperaturen en vroeg begin van de oogst
De maand oktober was inderdaad warm en droog volgens de gegevens van het Meteorologische Agentschap (AEMET): deze oktober was de tiende warmste sinds 1965 en de zevende warmste van de 21ste eeuw. De hoge temperaturen die begin oktober werden gemeten, bleven de hele maand aanhouden. Vooral tussen 24 en 31 oktober was het warmer dan gebruikelijk. Dat leidde tot een voorsprong van tien tot twaalf dagen in de productiecycli. De situatie stabiliseerde eind november/begin december. Maar in het Spaanse Levante viel er toen hevige regen die de groei belemmerde en tegelijkertijd de oogst in de weg zat.
 
Vraag
Telers van ijsbergsla maken zich dus zorgen over de weken voorafgaand aan Kerst, waarin de vraag gewoonlijk toeneemt. Er wordt opnieuw regen verwacht en dat maakt het lastig te oogsten. Dit zal invloed hebben op de volumes die deze weken beschikbaar zijn.
Publicatiedatum: