Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enza Zaden en RijkZwaan financieren celonderzoek

NWO, ZonMw, FOM en STW kennen met het programma Bouwstenen van Leven ruim 10 miljoen euro toe aan onderzoekers in zestien verschillende publiek-private consortia. Het onderzoek van de multidisciplinaire teams richt zich op het beter begrijpen van cellulaire systemen, vanuit het perspectief van de moleculaire bouwstenen. De gehonoreerde consortia opereren op het grensvlak van fysica, chemie, biologie, geneeskunde, informatica en systeemanalyse.

De cel, met al haar componenten, vormt de basis van leven. Het programma Bouwstenen van Leven heeft als doel om een fundamenteel begrip te krijgen van de moleculaire structuren, dynamiek en interacties die aan de basis liggen van de functies van cellen. Daarnaast beoogt het Bouwstenen van Leven-programma om deze kennis uiteindelijk toe te kunnen passen in bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, meetapparatuur, voeding en gewassen. De binnen het Bouwstenen van Leven-programma beschikbaar gestelde financiering is bedoeld om multidisciplinaire samenwerkingen tussen academische onderzoekers en private bedrijven te versterken. Het Bouwstenen van Leven-programma verdiept het fundamentele begrip van de bouwstenen van het leven en bevordert daarnaast de maatschappelijke en economische implementatie van de nieuwe kennis. Het programma Bouwstenen van Leven is een cross-sectoraal initiatief vanuit de NWO-gebieden Aard en Levenswetenschappen, Chemische Wetenschappen, FOM/Natuurkunde en ZonMw en STW. Het programma is opgezet in samenwerking met de Topsectoren Agri&Food, Chemie, High Tech Systemen & Materialen, Life Sciences & Health, en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen. Consortia van academische onderzoekers en bedrijven dienden een interdisciplinair onderzoeksplan in. De meerwaarde van het consortium boven reeds bestaande samenwerkingen was één van de vier beoordelingscriteria, naast wetenschappelijke kwaliteit, mate van passendheid binnen het programma en het potentieel voor maatschappelijke en economische implementatie. De private partners dragen 10% bij aan het projectbudget. In deze ronde ontving NWO in totaal 48 ontvankelijke aanvragen.

Enza Zaden en RijkZwaan sponsoren twee van de onderzoeken:

Stress en hormonen induceren reageerbuisbaby's in planten
Dr. R. Offringa, Universiteit Leiden - KWS Saat SE, Enza Zaden
Lichaamscellen van planten kunnen door een stress‐ of hormoonbehandeling aangezet worden om embryo's te vormen. Deze zogenaamde in vitro embryogenese vormt een belangrijke methode binnen veredelingsbedrijven voor de genetisch stabiele (klonale) vermeerdering van planten. Door de overeenkomsten en verschillen van de stress‐ en hormoonbehandeling te onderzoeken, verwachten de onderzoekers robuuste protocollen te kunnen ontwikkelen waarmee hybride gewassen efficiënt klonaal vermeerderd kunnen worden.

Licht in de duisternis: de invloed van lichtkwaliteit op de ontwikkeling van planten wortels
Prof. dr. R. Pierik, Universiteit Utrecht - Limagrain, RijkZwaan
Als planten in de schaduw van andere planten dreigen te komen voelen ze dit door een verandering in het lichtspectrum. Ze reageren hier op door snel in de hoogte te groeien om zo meer licht op te vangen, terwijl de groei van hun wortels juist afneemt. Beide veranderingen zorgen voor een afname van groei in de eetbare delen van planten. In dit project willen we onderzoeken welke signalen er van scheut naar wortel gaan en waar in de wortel welke processen worden beïnvloed. Omdat de verschillende wortelgroei processen ook elkaar beïnvloeden, combineren de onderzoekers experimenten met modellen om te ontwarren wat er precies gebeurt.

Bron: NWO
Publicatiedatum: