Daktuinen veroveren Canadese universiteiten
Ryerson liep voor op urban farming. Ongeveer 10 jaar geleden is CarrotCity.org tot stand gekomen, zei Mark Gorgolewski, professor op de afdeling bouwkundige wetenschappen. "Een groep architectuurstudenten raakte geïnteresseerd in voedselproblematiek en wilde een thesis project opzetten dat de relevantie van architectuur voor urban farming, bereiding en het plezier van tafelen aanpakt."
De Urban Farm functioneert nu op een vruchtwisseling van vijf jaar. Er zijn 30 verschillende gewassen en honderden cultivars. Studenten, personeel en de omringende samenleving zorgen allemaal voor de tuin en nemen een mand voedsel voor een week mee als beloning. Enkele producten worden op de campus verkocht op een boerenmarkt. Andere worden verkocht aan de keukens op de campus. De oogst is ongeveer 3.600 kg per jaar.
De aansluiting op architectuur houdt nog steeds stand hoewel urban farming nu ook overloopt naar andere faculteiten op de school, inclusief voeding en milieuwetenschappen. De groene (duurzame) ruimten breiden zich uit: Op OCADU is er een tuinbouwkas die functioneert zonder stroom en toch midden in winter sla produceert. Trent, de universiteit van Toronto en Concordia hebben beiden tuinbouwkassen op het dak. En aan de universiteit van Saskatchewan deed zich een kans voor op het dak van de groeikamer (fytotron). De condensors werden verwijderd waardoor een open ruimte overbleef zichtbaar vanaf het wandelpad.