Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie nieuwe fusarium resistente ijsbergslarassen

Nunhems heeft nieuwe rassen ijsbergsla, met name geschikt voor de zomer teelt, welke resistent zijn tegen fusarium. Bayer levert raszuivere oplossingen die het de telers mogelijk maken de effecten van de genoemde schimmel te verminderen. Deze bedreigt al een aantal jaren de winstgevendheid van de Spaanse sla.



De nieuwe zomerrassen behouden de agronomische kenmerken die zo gewaardeerd worden in alle schakels van de productieketen en essentieel zijn voor een oogst van hoge kwaliteit onder ongunstige omstandigheden met hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid.

Het meest opmerkelijke van deze rassen is de NUN 01163, een goed gevormde ijsbergsla met resistentie tegen rand, meeldauw en fusarium. "Wij ontwikkelen genetische oplossingen voor een ernstig probleem dat zich in de afgelopen jaren snel heeft verspreid, omdat dit de beste manier is voor de producent om de oogst rendabel te houden," verzekert Carlos del Espino, verkoopspecialist salades van Bayer. Hij beveelt het gebruik van resistente rassen aan.

Innovatie
De nieuwe rassen zijn volledig ontwikkeld door het team van Bayer sla. Sinds een aantal jaren hebben ze verschillende planten gekruist tot afgelopen zomer het verbeteringsproces voltooid was. Na de trials selecteerden de experts die slarassen met de meest bijzondere eigenschappen die geschikt zijn voor de commerciële teelt.

In de eerste fase wordt resistentie tegen fusarium ingebouwd in de ijsbergsla, die het meest verspreid voorkomende ras is en het meest gevraagd wordt door retailers en distributeurs. Bayer gaat door met het verbeteringsproces van rassen met het doel om eveneens andere slarassen met dezelfde resistentie te kunnen aanbieden.

De uitstekende resultaten verkregen met ijsbergsla werden bekend gemaakt tijdens het congres in Aquilas, bijgewoond door tientallen slaproducenten, voornamelijk afkomstig uit de hooglanden van Murcia en Almeria, waar de teelt is geconcentreerd in de zomer.



Tijdens het evenement gaf Juan Francisco Muñoz, slaveredelaar bij Bayer informatie over de werkzaamheden van de afgelopen jaren om het huidige portfolio te kunnen aanbieden. Daniel Jiménez, phytopatholoog bij Bayer, gaf een uitgebreide presentatie over het fusarium. Hij herinnerde er aan dat de hoge temperaturen en de wisselteelt ideale omstandigheden zijn voor het verschijnen van fusarium. Wanneer de ziekte is geconstateerd, verwelkt de plant en kan de sla niet vermarkt worden, wat ernstige economische verliezen voor de producent geeft.

Product communicatie:
Elvira Vitores
Tel.: (+34) 950 497 776
E-Mail: elvira.vitores@bayer.com

Corporate communication - Carolina Alemany
Tel: +34 96 1965324
E-mail: carolina.alemany@bayer.com

Publicatiedatum: