Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan de bodem te steriel zijn?

Grond kan in de biologische productie na verloop van tijd een kritische massa opbouwen aan pathogenen, ziekten en plagen. In de bedekte teelt onder glas laten telers daarom vaak hun bodem steriliseren aan het einde van het seizoen. Maar kan deze praktijk het gewas kwetsbaarder maken dan voorheen? James MacPhail, commercieel directeur bij Carbon Gold, gaat in op de vraag:

Sterilisatie is een kosteneffectieve techniek om een aantal bodempathogenen, plagen en onkruid onder controle te houden. Daarom is het uitgegroeid tot een wijdverspreide praktijk. Zoals de naam van het proces suggereert, zal het steriliseren van de bodem schadelijke levende organismen uitbannen, maar het proces kan geen onderscheid maken tussen schadelijke en gunstige microben met als netto resultaat dat de bodem op de lange termijn kwetsbaarder is voor herinfectie.


Foto van biochar gemaakt met een elektronenmicroscoop - auteursrecht Pete Brownsort

Nuttige micro-organismen helpen om het biologisch evenwicht in een teeltsysteem te behouden door te concurreren met plagen en pathogenen. Problemen ontstaan in het algemeen wanneer dit evenwicht tussen pathogene en nuttige microben wordt verstoord. Door het steriliseren van de grond vernietig je tevens het enige verdedigingssysteem van de grond met als gevolg dat bij herinfectie de pathogenen hun gang kunnen gaan!

Een traditionele oplossing voor dit probleem zou gewasrotatie zijn, de aanplant van groenbemesters en organisch materiaal toevoegen om te zorgen dat de bodem gezond is. Het verhogen van de hoeveelheid en de doeltreffendheid van de nuttige organismen in een bodem kan de effecten van pathogenen voorkomen. Zo houden bijvoorbeeld verschillende stammen van Trichoderma bijna alle pathogene schimmels onder controle.

Het is veel efficiënter om te stoppen met steriliseren en de populaties van nuttige microben, schimmels en bacteriën in de bodem te vergroten om de plagen en ziekten te bestrijden. Progressieve telers in heel Europa doen dit al door middel van een product dat drastisch de weerstand van de grond verbetert.



Biochar is een gezuiverde, zeer poreuze vorm van houtskool dat zowel de luchtigheid als het vochthoudend vermogen van grond en substraat verbetert. Na verloop van tijd zal de biochar gekoloniseerd worden door nuttige microben. Daarvoor heeft biochar de perfecte structuur (zie foto). Verrijkte biocharproducten, zoals Carbon Gold's Soil Improver en Enriched Biology Blend, zijn al verrijkt met mycorrhiza, zeewier, uitwerpselen van wormen en verschillende stammen van Trichoderma om dit proces te versnellen. Zij creëren een natuurlijk gezonde levende bodem - waardoor uitgebreide microbiële populaties kunnen gedijen.

Het toepassen van verrijkte biochar aan de bodem in plaats van steriliseren zal de natuurlijke weerstand van planten verhogen en verliezen reduceren door vroegtijdige bloei en verhoogde productie zoals bewezen door uitgebreide proeven uitgevoerd door professionele kwekers in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Andere voordelen van verrijkte biochar is de vochthoudende kwaliteiten, die het mogelijk maken om zes keer hun eigen volume in water op te nemen en werken zo als een effectieve regulator van de bodemvochtigheid, waardoor irrigatie kan worden gereduceerd tot een derde.

Dit alles draagt bij aan een gezonde groeiomgeving, snellere wortelgroei bij vermeerdering, verhoogde weerstand van het gewas en minder transplantatieshock. Door de bodem biologisch gezond te houden, vergroten telers hun opbrengsten. Wanneer de technologie voortschrijdt, kunnen zelfs de meest efficiënte en wijdverbreide praktijken worden verbeterd. Door het verkennen van nieuwe benaderingen kunnen telers hun opbrengst en de efficiëntie van voedingsstoffen verbeteren en verliezen beperken. Het is dus gunstiger het bodemleven te verbeteren in plaats van uit te roeien.

Voor meer informatie:
Carbon Gold

sales@carbongold.com

Publicatiedatum: