Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Monsanto bouwt nieuw Tomato Experience Center

Tholen - De Ruiter/Monsanto gaat een nieuw Tomato Experience Center bouwen in Lansingerland. Daarvoor gaat de veredelaar een samenwerking aan met de telers van Brabander Zantman. Zij zullen onder andere de teelt in de nieuwe demokas (8.000m2) gaan verzorgen.

Een volle lobby gisteren bij Monsanto in Bergschenhoek. Daar zette vicepresident Juan Fereira zijn handtekening onder het contract voor het nieuw te bouwen Tomato Experience Center, TEC 2.0. De bouw start volgend jaar in Lansingerland en in oktober moeten er zo'n 300 verschillende tomatenrassen de nieuwe demokas ingaan. Naast de kas komt een bezoekerscentrum te staan. "We laten graag zien wat onze innovaties de keten en de consument opleveren", vertelde Juan. "Niet alleen rassen die al lang op de markt zijn, maar ook de nieuw ontwikkelde variƫteiten."



In het huidige Tomato Experience Center is ondertussen voor de laatste keer geplant. Deze demokas werd dertien jaar geleden geopend en sluit qua grootte, teeltmogelijkheden en fytosanitaire mogelijkheden niet meer aan bij de huidige wensen en eisen van de markt. Het nieuwe centrum moet jaarlijks zo'n 1.000 bezoekers kunnen ontvangen. Uit de tuinbouw, maar ook uit verdere ketendelen: de retail en de consument bijvoorbeeld. "In TEC 2.0 krijgen we alle ruimte voor de huidige teeltmethoden, maar ook voor het inzetten van nieuwe technieken, zoals Internet of Things en plantsensoren", besluit Juan.

Hij was niet de enige die zijn handtekening moest zetten. Ook telers Rob Brabander en Paul Zantman tekenden de contracten gisteren. Zij gaan de komende vijf jaar aan de slag in het TEC 2.0. De twee compagnons telen nu op verschillende locaties paprika's en tomaten en voeren daarnaast sinds 2011 al screenings uit voor De Ruiter. "We werken nu zo'n zes jaar samen. In het begin kregen we wel wat sceptische reacties over samenwerken met een Amerikaanse multinational, maar het bevalt ons heel goed. Je vindt zelden zo'n warm bedrijf", vertelt Paul.


Handtekeningen zetten


Onder toezicht

Techniek
Toen de plannen voor een nieuw Tomato Experience Center bekend werden, zijn Rob en Paul er dan ook bij betrokken. Na de ontwikkeling en de bouw zullen ze de teelt gaan exploiteren. "Als we het zelf doen, blijft het onze manier van telen. Dan kijk je vanuit een veredelaarsblik en we willen juist bij de telers staan", vindt Jan Kamper, hoofd van de afdeling technologie ontwikkeling bij De Ruiter. "Wij voeren de leiding over de teelt", vult Rob aan. "Als teler maak je andere keuzes dan als veredelaar. Wij maken de keuzes van uit de praktijk." Om diezelfde reden wordt het trial center wel uitgerust met diverse weeg- en meetsystemen, maar niet met diffuus glas of 100% LED. "We willen aansluiten bij de gangbare teelt en de meeste telers hebben geen diffuus glas of LED. Wel komt er op een derde van het areaal belichting te hangen. "Dat is waar de teler van nu mee bezig is. De kas is bovendien opgedeeld in vier segmenten, zodat we beter kunnen sturen op verschillende variƫteiten. Zo kunnen we op alle ontwikkelingen inspelen."


Jan Kamper in gesprek met Samir Amghar, beleidsadviseur glastuinbouw bij de gemeente Lansingerland


Wethouder Abee in gesprek met Rob Brabander en Paul Zantman



Het Monsanto-team, betrokken bij dit project