Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koolsoortenteler José Dequidt:

"Spitskool aan een opmars bezig in België"

Tholen - Het is herfst en in deze tijd wordt er altijd meer kool geconsumeerd. Volgens de Belgische teler José Dequidt, die veel verschillende koolsoorten teelt, is er momenteel een goede vraag naar spruiten. "We merken dat de opbrengst een stuk minder is, ongeveer een derde van het verwachte volume. Dit komt door de warme zomer. Er is nu veel werk aan om ze kwalitatief goed op de markt te brengen, maar we merken dat die inspanningen worden gewaardeerd. De prijzen liggen goed en hopelijk zal dit voorlopig nog zo aanhouden. Ik merk dit bij groenten in het algemeen: als we als telers ons aanbod telkens iets lager houden dan de vraag krijgen we betere prijzen."

Rode en witte spitskool
José biedt ook twee verschillende soorten spitskool, de witte (normale) en de rode variant. "De rode spitskool loopt vrij stroef. We merken dat enkele horecaklanten interesse hebben, maar de handel heeft dat minder. Ik wil er natuurlijk ook een eerlijke prijs voor hebben, dus dat is soms ook nog een discussie. De normale witte of groene spitskool is in Nederland heel gekend, in België leren ze het nu pas echt goed kennen. Witte spitskool is echt aan een opmars bezig hier en loopt vlotjes van de hand. Spijtig genoeg kon ik niet aan de grote vraag voldoen. Ik werk er naar toe om in de toekomst 5 tot 6 maanden witte spitskool aan te kunnen bieden. De rode wil ik alleen nog telen als er echt een goede vraag komt."



Sprouting broccoli
Als het gaat om sprouting broccoli is hij zeer positief. "Dit is een product die we de komende tijd volop gaan oogsten. Naar de feestdagen toe merken we een goede vraag: mensen willen iets speciaals op het bord. De sprouting broccoli zijn de zijscheuten die aan de broccoliplant zitten."

Frivolettes
Volgens José wordt de flower sprout steeds bekender. "Ik krijg zelfs vraag uit andere werelddelen. Ondertussen hebben we de eerste schaaltjes al geoogst en ik verwacht een goed seizoen voor dit product. Tegenwoordig produceren we een nieuw ras van Syngenta, niet de flower sprout, maar de Frivolettes. Deze moeten qua smaak en presentatie zeker niet onderdoen aan de Flower Sprouts."

Voor meer informatie:
José Dequidt
Romanestraat 22 /A
8647 Pollinkhove
T: 058 28 98 31
M: 0495 23 61 00
jose.dequidt@skynet.be