Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VK overtreft Nederland als koper van Almeria's groenten

Ondanks Brexit meer tuinbouwproducten van Almeria naar VK

De gegevens over de export naar het Verenigd Koninkrijk in de eerste twee maanden na de Brexit wijzen op een daling van de Andalusische invoer die wordt geraamd op 6,6 procent, een feit dat de Andalusische overheid zorgen baart. Maar de resultaten veranderen als we kijken naar de gegevens van de Almeriaanse exporteurs: zij boekten in deze eerste twee maanden in feite een toename van 4,6 procent, vergeleken met dezelfde maanden in 2015. Kijkend naar alleen Almeria's groenten, zien we dat de verkoop aan de Britse markt met 10% groeide.

Naar de mening van Luis Miguel Fernandez, manager van de Vereniging van Telers en Exporteurs van Tuinbouwproducten van Almería (Coexphal) is het geheim van dit commerciële succes het dynamische en vooruitziende karakter van de bedrijven in deze provincie. Hierdoor lopen ze vooruit op eventuele problemen.

Zo was een van de ondernomen acties van vele handelsbedrijven, waaronder CASI Agroponiente, Augrofresh, Vicasol or Única Group het onderhandelen over de nieuwe leveringscontracten voor de start van het huidige seizoen, kort nadat de Brexit door het referendum werd goedgekeurd.

Terwijl vóór de Brexit meer dan de helft van alle contracten de pond gebruikten als munteenheid, zijn de meesten snel overgestapt op de euro, "wat een grotere stabiliteit verzekert voor het hele seizoen." Het gevolg hiervan is dat meer dan 90 procent van de contracten die werden getekend tussen Almeriaanse bedrijven en grote distributiegroepen in het Verenigd Koninkrijk, zoals Tesco, Waitrose, Asda of IPL, zullen zijn ondertekend met de euro als munteenheid. Hierdoor zullen ze niet worden beïnvloed door veranderingen op de Britse geldmarkt.

Een tweede reden is dat Almeria's tuinbouwsector een zeer goede positie bezet in de Britse markt aangezien het al vele jaren speciaal voor hen produceert volgens de Britse protocollen en kwaliteit.

Het Verenigd Koninkrijk, de derde grootste koper
Exportgegevens van de eerste acht maanden van dit jaar onthullen dat het Verenigd Koninkrijk nu op de derde plaats staat in de rangschikking van kopers van groenten uit Almeria. Daarmee neemt het de positie over van Nederland, een regelmatige koper. Tussen januari en augustus dit jaar kochten de Britten producten van Almeria voor 191,5 miljoen euro, dat is 4 miljoen meer dan de 187,5 die Nederland uitgaf. De eerste twee plaatsen worden onveranderd ingenomen door Duitsland (514,2 miljoen) en Frankrijk (241 miljoen euro).

Fuente: La Voz de Almería
Publicatiedatum: