Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Delphy Improvement Centre LED-proeven

"LED efficiënter maar nog niet rond te rekenen"

Tholen - In het Improvement Centre wordt er al een aantal jaar LED-proeven gehouden. Tijdens een van de workshops vorige week werden ook deze proeven kort besproken én uitgebreid bediscussieerd. De resultaten van de teeltproeven met LED-licht liegen er niet om. LED produceert minder warmte waardoor er minder bladpuntverbranding is en het klimaat beter te sturen is. Bij het gebruik van tussenlicht kwam ook uit de proeven naar voren dat het gemiddeld vruchtgewicht hoger is en de kwaliteit van de groene delen was ook beter.


Piet Hein van Baar


Henk Kalkman, Delphy, licht de proef toe

Dit jaar stonden er proeven met het tomatenras Merlice. Volgend jaar wordt de proef doorgezet. Deze keer wordt het ras Juanita gebruikt. De participanten van deze proef blijven Philips, Monsanto en Saint-Cobain Cultiléne.

Philips heeft nu in de Horti Campus in Eindhoven acht units ingericht voor installaties, die gebruikt worden voor city farming. Piet Hein van Baar, plant specialist bij Philips, somt een aantal voordelen op van het gebruik van LED in klimaatkamers: gecontroleerde/korte productiecyclus, jaarrond telen, geen druk van buitenaf, minder afval en er is relatief weinig apparatuur nodig vanwege de compactheid. LED is sowieso een efficiënte vorm van belichten. Momenteel is het 42% efficiënter dan SonT. Het gewas groeit efficiënter want er is meer productie per mol mogelijk. Er zijn ook meer mogelijkheden in het aanpassen van het ideale lichtspectrum, zodat ieder gewas 'maatwerklicht' kan krijgen.

Zoals hierboven beschreven lijkt LED-belichting dé oplossing voor de belichte teelt. Echter … in de praktijk worden nog steeds de vertrouwde SonT-lampen geïnstalleerd. Eén van de aanwezigen vond dat het nog niet rond te rekenen is om over te gaan op LED. "De energiekosten zijn nu laag. Als de energiekosten stijgen, kan dit zo maar om slaan. We zullen het afwachten."




Voor meer informatie:
Delphy Improvement Centre
Henk Kalkman
tel (010) 522 17 71

Philips
Piet Hein van Baar
[email protected]