Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schimmels in plaats van chemie bij Van der Spek Paprika

Tholen - Schimmels in je kas laten verspreiden door sluipwespen. Het klinkt misschien niet ideaal, maar het is wel wat er bij paprikateler Danny van der Spek gebeurt. Sterker nog: Staatssecretaris Van Dam bracht gisteren de eerste schimmel in de kas. Het gaat om een pilot duurzame gewasbescherming. De schimmel die verspreid wordt, pakt luizen in de paprikateelt aan.



In de pilot worden sluipwespen losgelaten om de schimmel 'Pandora neoaphidis' door de kas te verspreiden. Met aan hun pootjes de (voor hen onschadelijke) schimmel vliegen zij gericht naar door luizen geplaagde planten, waar de schimmel de luizenkolonie doodt.

Van Dam zette de pot in de kas als startsein van 7 pilots in de Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming. "Landbouw moet natuur, boeren, tuinders en hun oogst op een gezonde en natuurlijke manier beschermen", aldus de staatssecretaris, die daarbij pleit voor de systeemaanpak. Hierbij wordt niet alleen naar gewasbeschermingsmiddelen gekeken, maar naar het totale teeltsysteem in de kas of op het land. De teler probeert allereerst ziekten, plagen en onkruid te voorkomen. Als hij tóch middelen moet inzetten, kiest hij een groen alternatief. Chemische middelen zijn een laatste redmiddel en worden zo gericht mogelijk toegepast en niet voor het hele areaal zoals dat nu gebeurt. Het ministerie van Economische Zaken (inclusief de NVWA) werkt samen met LTO Nederland, Ctgb, Agrodis, Artemis en Nefyto aan het verder ontwikkelen van de systeemaanpak en oplossingen voor mogelijke knelpunten uit de pilots.

De pilots worden naast de sector glasgroenten, ook uitgevoerd in de sectoren bloembollen, fruit, boomteelt, vollegrondsgroenten, bloemisterij en uitgangsmateriaal. Tripsvrije chrysant komt aan bod, net als aaltjes in lelie en IPM in de sierteelt jongeplanten opkweek.

Het NOS-journaal berichtte gisteren over de pilot. Bekijk het hier terug.