Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenvaccin DCM krijgt definitieve toelating

Tholen - Het DCM-vaccin PMV-01 tegen het pepinomozaïekvirus is definitief toegelaten op de Nederlandse markt.De meerjarige toelating van het vaccin PMV-01 is daarmee een primeur en dus enig op de Nederlandse markt.

Goed nieuws dus voor de Nederlandse tomatentelers, vindt Annelies Justé van DCM. "Heel goed nieuws. Het middel is in een heel aantal Europese landen al erkend, maar we zijn zeker blij dat we nu ook in Nederland jaarrond met PMV-01 aan de slag kunnen want Nederland blijft een belangrijk tuinbouwland waar bovendien veel naar gekeken wordt."



Teeltstrategie
De eerste toelating voor PMV-01 als biologisch gewasbeschermingsproduct werd eind vorig jaar verleend door België. Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Marokko gingen Nederland voor. Voorafgaand aan de Nederlandse toelating werden bij het CTGB drie bezwaarschriften tegen de definitieve goedkeuring ingediend. Het CTGB zag echter geen aanleiding om hun eerdere goedkeuring te wijzigen en heeft het middel toegelaten.

"Belangrijk is dat elke teler er nu op elk moment mee aan de slag kan", vertelt Justé. "We zien de vaccinatie als een onderdeel van de teeltstrategie."

Virusstammen
Het DCM vaccin bevat slechts één stam van het virus, om te voorkomen dat virusstammen onderling RNA uitwisselen en nieuwe stammen doen ontstaan. "Bovendien vraagt vaccinatie met één stam een minimale reactie van de plant, maar garandeert wel een volledige bescherming", vult Justé aan.

Het DCM vaccin is ontwikkeld op basis van de Chileense stam. "De CH2 stam is de meest voorkomende en dominante stam van het virus in Europa." Om te garanderen dat het vaccin het gewenste resultaat heeft, worden voor en na de vaccinatie monsters genomen. Tenslotte wil Justé nog meegeven dat naast het PMV-01 vaccin, DCM nog andere innovaties in de pijplijn heeft voor de tomatenteelt.


Voor meer informatie:
Annelies Justé
DCM
Valkenburgseweg 62-a
2223 KE Katwijk
Nederland
Telefoon 071 – 4018844
E: [email protected]