Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teler/handelaar André Noordhoek

"Lage opbrengsten en goede prijzen spruiten"

Tholen - De afzet van spruiten verloopt momenteel erg vlot. "Met name de binnenlandse markt trekt er hard aan, maar ook de export gaat loskomen", vertelt teler/handelaar André Noordhoek. Hij teelt zelf boven Rotterdam op een areaal van zo'n 90 hectare spruiten en zet aanvullend spruiten van zijn collega's af richting groothandels, pakstations en exporteurs.

"Natuurlijk is kouder, herfstachtig weer beter voor de spruitenafzet, maar we mogen over de vraag op het moment niet klagen. Prijzen liggen op een mooi niveau, variërend tussen de 50 en 70 cent", vertelt André. "Die prijzen hebben we ook wel nodig, want de opbrengsten zijn zo'n 40-50% lager dan we de afgelopen jaren gewend waren. Het areaal is opnieuw licht gekrompen en in de regio onder Utrecht is er daarnaast veel waterschade geweest."

"De aanvoer zal de komende weken wel wat gaan toenemen, met name van de fijne sortering. De grove zullen voorlopig nog wel krap blijven", vervolgt de teler. Hij ziet de spruitenafzet de afgelopen jaar een stijgende lijn vertonen. "Ze hebben het stempel van supergroente en zijn bijvoorbeeld in de Verenigde Staten naast de boerenkool echt een hype. Dat biedt voor de spruiten grote kansen, al is het geen makkelijke markt om te beleveren."

Hoewel ook het niche-segment binnen de spruiten in opkomst is, zoals de milde en rode spruit en flower sprouts, is dat segment aan André niet besteed. "Dan moet je steeds switchen tussen kleine partijtjes. Daar zijn wij niet op ingesteld. Wij richten ons op de bulk en proberen daarmee kwalitatief bovenin de markt mee te draaien." Het bevalt de teler goed om niet gebonden te zijn aan een afzetorganisatie. "Je hebt de vrijheid en kunt zo veel tekorten elders invullen, maar je moet er ook mee om kunnen gaan. Het brengt namelijk een hoop kopzorgen met zich mee!"