Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hoe speel je daar op in?

Britten geven 10x meer uit aan convenience sla dan Duitsers

Tholen - In het Verenigd Koninkrijk wordt tien keer meer geld uitgegeven aan voorverpakte salades dan in Duitsland. Waarom is dat zo en wat voor kansen biedt dat op de Duitse en op de Britse markt? Daarover vertelden Koen Hazenwinkel van EFMI en Jan Doldersum van Rijk Zwaan afgelopen vrijdag op het Duitse Obst & Gemüse Kongress.

Bekijk hier de fotoreportage van het Obst & Gemüse Kongress


 
Retail onder druk
"Laten we beginnen met wat feiten over de retail", trapte Koen Hazenwinkel af. Want die sector staat behoorlijk onder druk. Er wordt voedsel verspild en door de vergrijzing gaat de consumptie omlaag en dat is al geen al te beste situatie. Dan is er nog concurrentie. Ook uit een hoek waar je het in eerste instantie niet verwacht. Met een omzet van 24% uit het food-segment, zijn non-food discounters als bijvoorbeeld Action een directe en geduchte concurrent voor de food retail. En dan is er nog de hete adem van online aanbieders als Amazon Fresh die in de nek van de retailers hijgt. "Hoe dat eruit gaat zien, is nog onzeker. Maar vast staat dat je erbij moet zijn." Al met al resulteert deze benarde positie in flinke concurrentie, met als resultaat een oplopende supermarktdichtheid en een teruglopende omzet per m2 winkeloppervlak. Uit het stof van het slagveld, doemen inmiddels de contouren van de overwinnaars op. Discounters scoren: producten van goede kwaliteit voor de goedkoopste prijs verkopen prima. Maar prijs blijkt niet het belangrijkste als het gaat om producten met toegevoegde waarde. Het hogere segment retailers gedijt ook goed. Alleen het middenveld blijft achter.
 
Dan is vraag 2 – hoe kom je bij dat hogere segment? Waar liggen kansen? Hazenwinkel noemt verschillende trends om in te innoveren: convenience, enjoyment, health en good behaviour.




 
Duitsland vs VK
Jan Doldersum van Rijk Zwaan laat zien wat deze kansen bieden aan leveranciers. Qua convenience zijn er grote verschillen tussen de staat waarin verschillende Europese markten zich bevinden. In het VK wordt inmiddels tien keer zoveel geld uitgegeven aan convenience sla-producten als in Duitsland. "Maar we zien de uitgaven hieraan in de Duitse markt wel snel oplopen", vertelt hij. De Britse markt is veel verder in de levenscyclus dan de Duitse, de markt die nog in de kinderschoenen staat. Dat biedt kansen voor toeleveranciers.

Convenience producten worden op een andere manier gekocht. Spontaner eigenlijk. Onderscheid is dus ook te maken door aandacht te geven aan verpakkingen, prijs en versheid van het product. Ook smaak telt bij: rode, bittere sla doet het niet goed in een single verpakking, maar werkt wel in de mix. Klein verschil tussen Duitsland en andere landen? In Frankrijk en het VK wordt veel meer aandacht gegeven aan de houdbaarheidsdatum, in Duitsland is vooral ook het uiterlijk en de verse uitstraling van groot belang.

 
Twee opvallende trends: terug naar de basis met Fresh&Naked, ofwel ongewassen sla en de vraag naar hele slabladeren, bijvoorbeeld kleinere Romaine.
 
Salanova en KNOX
Doldersum kent deze cijfers omdat hier binnen Rijk Zwaan ook mee gewerkt wordt. Zo ontwikkelde het bedrijf enkele jaren geleden al de Salanova, waarmee vers, levend product eenvoudig bereikbaar wordt voor de consument. Dit jaar werd bovendien KNOX gelanceerd: slarassen die minder snel rood verkleuren en daardoor langer fraaier ogen. Dat biedt of kansen voor de retailer die meer met voorraden wil spelen of kansen voor de retailer die beter kwaliteit aan de consument wil leveren. Vanuit deze insteek - verbetering in de hele keten - heeft de veredelaar ook meegewerkt aan het verbeteren van het retailschap bij de Zuid-Afrikaanse supermarkt Woolworth. Met nieuwe producten en verpakkingen wordt de hele verscategorie verder ontwikkeld.
 
Bekijk hier de fotoreportage van het Obst & Gemüse Kongress