Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2 nieuwe tomaten bij De Ruiter

“Alleen rassen introduceren waar we volledig achter staan”

Tholen - Vorig jaar werden er maar liefst vijf nieuwe rassen geïntroduceerd bij De Ruiter. Dit jaar twee. Is dat weinig? Jack Endhoven vindt van niet. "We willen geen rassen lanceren om maar te lanceren. We willen de standaard verbeteren. We introduceren alleen producten waar we volledig achter staan."



Sevance
Vorig jaar werd onder andere Sevance geïntroduceerd. Het goed smakende trosras is te snoeien op 6 en 7, meeldauwresistent, dieprood en kent een flinke uitbreiding. Ook de vleestomaat Ducovery is sterk in areaal gegroeid. "Allereerst introduceren we de rassen in de Benelux, waarna we bepalen hoe de rassen globaal worden weggezet. En nu zien we bijvoorbeeld Sevance ook opduiken in landen als Amerika, Turkije en Australië. Dat zijn leuke stappen." En dan is er nog de groeikrachtige Audiance in het losse segment. "Hij is later dan de standaardrassen en je moet 'm sterk generatief kunnen sturen om hem in balans te houden, maar dan kun je er ook enorme producties mee halen."



Dit jaar zijn er twee nieuwe rassen die speciale aandacht verdienen. De Quentero is een vleestomaat in het >150GR. segment, geschikt voor de belichte en onbelichte teelt. Inmiddels zijn de eerste belichte kwekers als gezaaid met Quentero. "Op productie onderscheidt het ras zich. Hierdoor kan er een productieverschil gemaakt worden van 10% op jaarbasis, mede doordat er drie trossen extra aangemaakt worden vergeleken met de standaard."



Het tweede ras dat nu met naam en toenaam genoemd mag worden, is de pruimtomaat Volantis. Gaat De Ruiter hiermee de concurrentie aan met hun eigen Prunus, nu het standaard ras? "We zien het als een verbetering", bevestigt Endhoven. "Tussen week 25 en week 35 is de Volantis constanter in vruchtkwaliteit, wat resulteert in minder afval en hierdoor een beter rendement." Volantis kent een gelijker vruchtgewicht, langwerpige vruchten en het ras is vroeger in productie dan de standaard.



Smaaktomaten
De speciale aandacht voor de Quentero en de Volantis betekent niet dat er verder niets te zien is bij De Ruiter. Zo liggen er drie nieuwe cherry variëteiten klaar die beproefd kunnen worden. "Twee met meeldauwresistentie", wijst Endhoven.




In het smaaksegment is ook DRTCH3318 terug te vinden: een fijne cocktailtomaat. "Met een gewicht van 30 gram zit deze tussen het cherry en cocktail segment in. We zien een trend in de markt ontstaan naar een fijnere cocktail die beter smaakt. De dieprode en meeldauwresistente DRTC3318 scoort hoog met een 7,6-8 brix en hier kunnen we dan ook mooi op inspelen." En dan zijn er nog smaaktomaten DR1003TC en de DR2890TC, die beide onder licentie weggezet worden naar aankomend jaar.



Wat wordt de nieuwe Merlice?
Dan nog vijf opvallende rassen van de toekomst. Op een rijtje liggen de DRTH1000, DRTH1002, DRTH1004, DRTH1005 en DRTH1006. Het is nu de vraag of hier de nieuwe Merlice tussen zit. "De DRTH1005 valt momenteel tegen in doorkleuring", lacht Endhoven. "Deze nieuwe serie moet namelijk beter scoren op alle features die van belang zijn in dit segment. De productie tot week 33 is benoemenswaardig en het is nu afwachten of ze het sterke eindschot van Merlice ook bij kunnen houden."



Als laatste laat Jack Endhoven een paar forse planten zien waar wat zielige, groenige tomaatjes aan hangen. "Dat krijg je als je de Maxifort onderstam ongeënt laat groeien. Het is een wild gewas met fijne tomaten die giftig zijn en dus niet geschikt voor consumptie!" In het onderstammen segment is de DR0141TX een aantal jaar geleden geïntroduceerd bij De Ruiter en laat een zeer sterke groei zien. "De DR0141TX kenmerkt zich door nog meer groeikracht dan de Maxifort, in de vorm van een hoger LAI en een dikkere kop. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Maar met voldoende warmte, CO2, licht en moderne opstanden is hier meer uit te uithalen."




Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds (e-mail)
Leeuwenhoekweg 52
Bergschenhoek
Phone +31 105292415
Fax +31 105292400
www.deruiterseeds.nl