Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kas op supermarkt, tuin op markthal

Belgische teler kan het dak op

Tholen - Een groententuin op het dak van de Delhaize en een kruidenkwekerij met LED-belichting in de Antwerpse METRO. Belgische retailers gaan meer en meer aan de slag met het telen van eigen groenten.




Delhaize Boondael
Op het dak van de nieuwe Delhaize Boondael in Brussel komt volgend jaar een groentetuin van 320m2. Dat heeft de retailer gisteren aangekondigd. De helft van de tuin wordt voorzien van een kas om jaarrond te kunnen produceren. De oogst zal rechtstreeks verkocht worden in de Brusselse winkel.

Het gaat om een proefproject waarin cherrytomaten salades en aubergines geteeld zullen worden. "Een kortere keten kun je bijna niet hebben", vindt de supermarkt. "We starten in de eerste plaats dit initiatief op om de mogelijkheden van urban farming te onderzoeken. Maar dit project is meer dan alleen maar een daktuin voor groenten. Het is ook de bedoeling om de medewerkers en de buurt rechtstreeks te betrekken bij het beheren van de stadstuin. "

Bio-prijs
Voor een inschatting van de volumes is het nog te vroeg de producten zullen enkel in de winkel in Boondael verkocht zullen worden. Qua prijs richt Delhaize zich op bioproducten. "De verkoopprijs zal iets lager zijn dan van biologische soortgenoten. De groenten beantwoorden in principe aan de voorwaarden om als biogroenten gecategoriseerd te worden maar aangezien ze niet in volle grond geteeld worden maar op een dak, kunnen ze dit label niet dragen."



Zo moet het product eruit op de Brusselse Delhaize eruit komen te zien

METRO teelt kruiden
Delhaize is niet de enige Belgische retailer die zelf is gaan telen. In augustus dit jaar werd in Antwerpen een nieuwe vestiging van horecagroothandel METRO geopend. De supermarkt is uitgevoerd volgens het vernieuwde METRO-concept, dat de komende maanden ook in andere winkels geïntroduceerd zal worden. In dat concept hoort ook het kweken van verse kruiden. Net als in een Duitse METRO, worden er in de Antwerpse winkel kruiden geteeld.


Links de kruidentuin in de Berlijnse METRO, rechts die in Antwerpen


Eigen kruiden telen in de Antwerpse METRO

Belgische daktuinen
Ook de Belgische REO-veiling gaat op het eigen dak groenten telen. In 2018 moet daar een onderzoeks- en democentrum geopend worden. Ook op het dak van de overdekte markthal Foodmet in Anderlecht verschijnt een dakkas en een dakmoestuin. Deze kwekerij, van 4.000 m2, moet de grootste daktuin van Europa worden. Naast groenten en fruit willen de ondernemers hier ook aquaponic tilapia produceren.



Naast de dakkassen worden overal in België open dakmoestuinen geopend. Zo startte Roof Food vorig jaar met steun van substraatleverancier Greenyard Horticulture (vroeger Peltracom) een eigen daktuin in Gent.