Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Japanse telers veeleisend:

Rijk Zwaan Japan: Van roze tomaten tot de introductie van paprika's

Met hun roze tomaten met TYLCV-resistentie heeft Rijk Zwaan behoorlijk voet aan de grond gekregen in Japan. Daardoor kunnen ze ook in andere segmenten uitbreiden.

Roze tomaten
Met een areaal van meer dan 9.600 hectare is de roze tomaat een van de belangrijkste Japanse kasgroenten. Daarom heeft Rijk Zwaan binnen haar veredelingsprogramma specifieke aandacht voor roze tomatenrassen voor de Japanse markt. "De Japanse glastuinbouw vereist een speciale aanpak, omdat de Japanse telers veeleisend zijn", vertelt Friso Klok, area manager Asia bij Rijk Zwaan. "Ze willen hoogproductieve, resistente rassen maar ze zijn ook op de smaak gericht."

Klok legt uit dat de veredelaar al meer dan 25 jaar actief is in de Japans zaadindustrie, maar dat ze hun aanwezigheid in de glastuinbouw dankzij hun roze tomatenrassen met TYLCV-resistentie flink konden verhogen.


Rijk Zwaans Friso Klok met Akira Takada en Yoshi Yunoki van Rijk Zwaans Japanse partner Takada Seed.

"Samen met onze lokale partner Takada Seed, hebben we de eisen van de Japanse telers overgebracht naar onze veredelaars. We zagen in de grote mid-tech tuinbouwsector vooral mogelijkheden voor roze vleestomaten, omdat dit het grootste segment is dat in Japan wordt geteeld", vertelt Klok. "Maar de telers staan voor flinke uitdagingen. Vooral productieverlies als gevolg van TYLCV en stemphylium levert problemen op. Daarbij hechten de telers nog steeds veel waarde aan de smaak. Dat waren de belangrijkste veredelingsdoelen bij het ontwikkelen van nieuwe rassen. Uiteindelijk waren we één van de eersten die TYLCV-resistente roze tomatenrassen aanboden. Dit wierp snel vruchten af en vertaalt zich ook naar kansen in andere segmenten."

Cherrytomaten
De roze tomatenrassen opende de Japanse deur voor andere rassen van Rijk Zwaan. Zo werd de opgedane ervaring toegepast in het cherrytomatensegment. "Smaak speelt ook hier een belangrijke rol. De Japanners eisen resistentie en een hoge productiviteit, maar zijn vooral op zoek naar smaak. Dit is vaak een uitdaging voor ons als veredelaar: je wil een evenwichtig ras creëren dat al deze kenmerken heeft. Maar het is gelukt en we kunnen nu langzaam onze cherrytomaten bij de Japanners introduceren."


Een bezoekster was verrast om Rijk Zwaan paprika's te zien tijdens de recente GPEC beurs in Tokio vorige maand.


Paprika's
Rijk Zwaan gebruikt de opgedane ervaring ook om paprika's bij de Japanse telers introduceren. "Alhoewel het nog steeds een klein segment is beginnen sommige Japanse telers belangstelling te tonen voor paprika's. Dit is een volkomen nieuw segment in Japan, maar ons standaard aanbod van high- en mediumtech rassen uit ons Nederlandse veredelingsprogramma sluit goed aan bij de Japanse productie. De paprikaproductie groeit nu langzaam maar zeker."

Japanse komkommers
De Nederlandse veredelaar kijkt ook naar een ander belangrijk product in de mediumtech Japanse tuinbouw; kleine en dunne komkommers. Friso: "We hebben verschillende Japanse komkommerrassen gekweekt. Die zijn zo'n 20 cm lang en hebben stekels op de helft van de vrucht. Momenteel raken Japanse telers steeds meer vertrouwd metonze komkommerrassen. Ze worden vooral aangetrokken door de goede productie en de resistenties van onze Gracie-lijn."


Japanse Gracie komkommers van Rijk Zwaan

Vertical Farming
Rijk Zwaan is altijd al één van de wereldleiders in slaveredeling geweest en levert al jaren ijsbergslarassen aan vele Japanse vollegrondstelers. In het laatste decennium is er echter een belangrijke ontwikkeling begonnen in de slamarkt met de introductie van NFT en verticaal telen. Friso: "In Europa en Noord-Amerika staan de verticale landbouw en plant factories nog in de kinderschoenen. Japan is een koploper in deze industrie. Het land heeft veel vertical farms, het is een snelgroeiende sector. Wij leveren al jaren onze (Salanova) slarassen aan veel van deze telers."

"In Japan is Salanova onlangs een erkend consumentenmerk geworden en nu zijn er een aantal telers die Salanova exclusief mogen telen. Het is goed om de vooruitgang ervan te zien. Consumenten erkennen de toegevoegde waarde - ook dankzij de telers die erg actief zijn met de promotie ervan. Ze geloven er echt in."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
Friso Klok
Area Manager Asia
f.klok@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.com