Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ethyleen toegelaten in Belgische tomatenteelt

Tholen - In België is een toelating verschenen voor het afrijpen van tomaten met producten gebaseerd op ethyleen. Het gaat om een toelating voor 120 dagen vanaf 1 september.

Ethyleen is al een paar jaar bezig aan een opmars in de tuinbouw. Door ethyleen in te zetten in de tomatenteelt, rijpen de laatste trossen van het seizoen eerder af. Dat kan de kwaliteit van de vruchten verbeteren en spaart energie. Het afrijpen van tomaten gebeurde eerst met ethrel, met daarin de werkzame stof ethefon. Door de residu-vorming en de strengere MRL-waardes komt het gebruik hiervan steeds meer onder druk te staan. Bovendien is het nodig om een wachttermijn in te zetten bij het gebruik van ethefon.



Ethyleen
Ethyleen, dat ook al gebruikt wordt voor het afrijpen van bananen en het bewaren van aardappelen en uien, is een alternatief voor dit middel. Grote voordeel is dat er een residu-vrij product overblijft. Vorig jaar kwam er in Nederland al toestemming voor het gebruik van een apparaat dat ethanol omzet in ethyleengas: de Restrain-generator. Nu is in België ook een toelating gegeven voor het gebruik van ethyleen. Vanaf 1 september mogen er zeven middelen gebruikt worden. De toelating geldt voor 120 dagen en gaat om producten bestaande uit 4% ethyleengas en 96% stikstof:
  • Azethyl (Air Liquide SA)
  • Bananengas (Praxair nv)
  • Mengsel ethyleen – stikstof (IJsfabriek Strombeek)
  • Protadur ethen 4 (Westfalen bvba/sprl)
  • Bananengas (Messer Belgium nv)
  • Fruteen (Air Products nv)
  • Banarg (Linde Gas nv)

Niels Scheffler van Handelsonderneming PD verwacht dat ethyleen in Nederland later deze zomer toegelaten wordt. Het bedrijf heeft hiervoor de Scenty Control in het assortiment opgenomen. Daarmee kan een combinatie van stikstof en ethyleen of puur ethyleen gedoseerd worden. Het bedrijf verwacht veel van de ethyleen-toelating. "Wij horen ook de verhalen van telers die al eerder met ethyleen aan de slag zijn gegaan. Nu is de toelating er en willen we zeker weten dat iedereen op de hoogte is van een manier om veilig met ethyleen uit gasflessen te werken."