Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomita en VB Group realiseren totaal 7 hectare:

Japanse kassen groter en groter

Door de beschikbare subsidies, lage rente en goede marktomstandigheden met interessante prijzen voor versproducten, groeit het Japanse areaal high-tech kassen gestaag. VB Group was de afgelopen jaren betrokken bij enkele turn key projecten en bij de installatie van verwarmingssystemen. Dat doen ze samen met hun Japanse partner Tomita Technologies. Op de GPEC in Tokio vorige maand vertelde Marco De Bruijne van VB Climate hier meer over.

"De Japanse tuinbouwindustrie bestaat voornamelijk uit kleinschalig, low- en medium-tech kassen met een eigenaar die al behoorlijk op leeftijd is. Maar gelukkig zie je ook steeds vaker een klein, maar groeiend aantal high-tech kassen. Die worden overal in het land gebouwd." 


Marco de Bruijne van VB Climate op de GPEC 2016 in Tokio vorige maand.

Verwarmingsinstallaties
De Bruijne vertelt over twee projecten die de VB Group afgelopen jaar heeft afgerond. "We waren verantwoordelijk voor de verwarmingsinstallatie bij twee projecten: een project van drie hectare, voor Kokonoe en project van vier hectare voor Shimanto. Samen zeven hectare - dat is voor Japanse begrippen veel." Tijdens de GPEC werd bovendien nog de handtekeningen gezet voor een ander project van twee hectare, dat in 2017 moet worden afgerond.

Groeiende projecten
De Bruijne ziet de Japanse high-tech projecten elk jaar in grootte toenemen. "Het duurt even om een project op te zetten, maar de ontwikkeling gaat gestaag door. Een aantal jaren geleden was ons grootste Japanse project 1,5 hectare. Momenteel werken we aan projecten van drie of vier hectare. Japanners willen graag opschalen naar grotere productiefaciliteiten, dat is wel duidelijk."


Het project van Shimanto omvat een 4,3 hectare grote tomatenkas in de nabijheid van Kochi. Het project van Tomita Technologies maakt gebruik van de kennis en middelen van drie Nederlandse bedrijven: VB Group, Priva en Royal Brinkman.

Subsidies en marktomstandigheden
De schaalvergroting wordt deels ingegeven door overheidssubsidies. "Het Japanse Ministerie van landbouw en de lokale overheden promoten grootschalige tuinbouwproductie met subsidies en fondsen. Ook investeerders zien de markt zitten: steeds vaker hoor je verhalen over grotere Japanse ondernemingen die er wel oren naar hebben om geld te steken in de tuinbouw." Toch worden er slechts enkele projecten daadwerkelijk gebouwd. "En ook dat duurt een tijd. Gemiddeld kan het meer dan een jaar duren voordat subsidie wordt toegekend." 


Het team van Tomita Technologies, inclusief hun Nederlanse partners Dres Pauwe, VB Climate en Priva Asia.


Samen met andere partners uit de tuinbouw, zoals Royal Brinkman en Priva, worden de projecten turnkey afgeleverd door het Japanse bedrijf Tomita Technologies. VB Climate is verantwoordelijk voor de verwarmingsinstallatie en andere klimaattechnologie zoals luchtbehandelingsunits. Priva levert de automatisering en Royal Brinkman levert de watertechnische en elektrische installaties.

De Bruijne legt uit dat er weliswaar geteeld wordt onder plastic, maar dat de kassen voorzien zijn van geavanceerde technologie. "De meeste projecten die in Japan worden gebouwd, worden nog steeds bekleed met plastic vanwege het hoge risico op aardbevingen. Maar de technologie binnen in deze kassen maakt dat we toch spreken over hoogwaardige projecten, die voldoen aan de Japanse maatstaven."


Voor meer informatie:
VB Group
Marco de Bruijne
[email protected]

www.vb-group.nl