IJsbergsla verdrongen door andere slasoorten?
Uit Amerika
Bijna 40 jaar geleden werd ijsbergsla nog geïmporteerd uit Amerika door wat pioniers in de AGF-sector. "Er waren wat Nederlandse importeurs die het product hierheen haalden. En met succes. Het was jaren een groeimarkt. Eerst dachten ze nog dat het alleen een winterproduct was, maar al snel wilden ze het hier jaarrond en zijn Nederlanders en andere Europeanen het zelf gaan telen. In de VS was ijsbergsla al veel langer bekend. Daar zag je de trend naar een groei in andere slasoorten zoals Romaine-sla ook al eerder. Nederland volgt altijd."
Naar het Midden-Oosten met Peakfresh
Bijna 10 jaar geleden was er een revolutionaire ontwikkeling in de groentenwereld. Peakfresh werd geïntroduceerd. "Dit is een verpakking die ervoor zorgt dat groenten langer houdbaar zijn. Freeland is de enige leverancier in Europa die sla in Peakfresh-verpakkingen mag leveren. Hierdoor is de ijsbergsla 40 dagen houdbaar, zo'n 15 dagen langer dan normaal. Hierdoor kunnen we naar verre bestemmingen exporteren", aldus Kees.
Eerst zien...
"De nieuwe markten die we hiermee konden bedienen waren Dubai, Qatar en Saudi-Arabië. Bootvracht naar die landen duurt zo'n 15 tot 21 dagen en hierdoor hebben we nog wat speling. Het is bewezen dat de sla hierdoor ruim 40 dagen houdbaar zijn, maar met zulke uitspraken moeten we wel voorzichtig blijven." Hij geeft aan dat het overtuigen van klanten ook nog een vak apart is. "Peakfresh is ondertussen al bij velen bekend, maar bij nieuwe klanten gaat er meestal wel een seizoen overheen eer ze zijn overtuigd. 'Eerst zien, dan geloven', is dan het motto. We blijven ons langzaam uitbreiden in het Midden-Oosten. Dat gaat stap voor stap."
Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
06 51406694
kees@freeland.nl
www.freeland.nl