Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Vaccineren is geen middel, maar een strategie”

Tholen - "We zien dat telers niet alleen vaccineren om de teelt gezond te houden, maar het vaccineren onderdeel maken van de teeltstrategie." Dat merkt Annelies Justé van DCM. Het bedrijf is o.a. bekend van hun vaccin tegen pepinomozaïekvirus PMV®-01. Het bedrijf hoopt dit jaar ook in Nederland definitieve toelating te krijgen voor hun middel.



Het pepinomozaïekvirus is een belangrijk onderwerp in de Europese tomatensector. Het virus heeft het afgelopen decennium een opmars gemaakt. Gelukkig zijn gelijktijdig ook verschillende middelen ontwikkeld om agressieve besmetting te voorkomen dan wel te beperken. Een daarvan is het vaccin PMV®-01 van DCM. Het middel werd in 2012 voor het eerst toegelaten op de Nederlandse markt en is nu bezig aan de zevende tijdelijke toelating, gezien de verschillende vrijstellingen voor belichte en onbelichte teelten. Nu het Europese dossier in december 2015 door België goedgekeurd werd, verwacht Annelies Justé dat de definitieve toelating ook in Nederland niet lang meer op zich laat wachten. "Dan weten telers zeker dat ze er ook in de toekomst, op eender welk moment van het jaar over kunnen beschikken." Het product is al jaarrond en legaal beschikbaar in verschillende Europese landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk, België, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk."We zijn vanuit fundamenteel onderzoek bij dit vaccin gekomen. Met de kwaliteitscontroles kunnen we de stabiliteit en zuiverheid van PMV®-01 elk jaar garanderen", vertelt Justé.


Bekijk de video over toepassing van het Pepino-vaccin in de Marokkaanse teelt

Eén stam
Anders dan in andere vaccins wordt door DCM gebruik gemaakt van één stam van het virus. Die keuze is bewust gemaakt. "Enerzijds omdat meerdere virusstammen onderling RNA kunnen uitwisselen. Daardoor kunnen er juist weer nieuwe stammen ontstaan", vertelt Justé. Het DCM vaccin is ontwikkeld op basis van de Chileense stam. "De CH2 stam is de meest voorkomende en dominante stam van de het virus in Europa. De laatste jaren heeft de Chileense stam de Europese stam nagenoeg verdrongen." Om te garanderen dat het vaccin het gewenste resultaat heeft, worden voor en na de vaccinatie monsters genomen.

Vaccineren met 1 stam laat volgens proeven van DCM bovendien meer energie over, zowel voor de groei van de plant als voor de tomatenproductie. "Zeker in de onbelichte teelt is dat belangrijk vermits er minder energie voor handen is op het moment van planten. Na PMV®-01het vaccinatie ontstaat er geen plantstilstand." Behalve de ontwikkelingen qua plantgezondheid, let DCM namelijk ook op de gevolgen van de gehele teelt na vaccinatie. "We zien dat telers het vaccin op een geschikt moment toedienen om de plantgezondheid te garanderen, en zo met een vitale plant zelf de generativiteit kunnen aansturen. Het vaccineren is dan niet alleen een middel, maar onderdeel van de hele strategie."

Voor meer informatie:
Annelies Justé
DCM
Valkenburgseweg 62-a
2223 KE Katwijk
Nederland
Telefoon 071 – 4018844
E: a.juste@dcmnederland.com