Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In de kas nu lekkerder dan erbuiten"

Tholen - Hier in Zeeland staat het kwik inmiddels op 29 graden en de komende uren loopt de temperatuur nog verder op. Eerlijk is eerlijk: wij zitten rustig achter de computer. In de kassen zijn de omstandigheden anders en kan de temperatuur flink oplopen. De zomerroosters zijn ingegaan en vanaf vier uur vannacht wordt er op diverse kwekerijen al gewerkt. Wat kun je nog meer doen bij deze hitte?

Kassen
De werkgeverslijn is altijd een bron voor goed advies en ook nu stellen ze niet teleur. "Probeer uw werknemers tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw te laten werken. Zorg dat ze voldoende drinken bij warm weer, ook in de kas omdat hier de temperatuur 5 tot 6 graden hoger kan zijn dan buiten. Las daarom bijvoorbeeld (extra) drinkpauzes in, biedt gekoelde dranken aan of voorzie uw werknemers op hun werkplek van flessen (kraan)water", adviseren ze.



Bouwen in de warmte
Bij Plantenkwekerij Vreugdenhil wordt er momenteel gewerkt aan de nieuwbouw. Verkade Beton is betonvloeren aan het storten. Is dat wel te doen, in de hitte? Volgens Chantal van Kester van Plantenkwekerij Vreugdenhil juist wel. "In deze hitte is het op het moment lekkerder in de kas dan erbuiten", vertelt ze. "Er is bewust gekrijt tegen de zon om de warmte binnen te beperken en dat is zeker voor nu erg prettig! Daarnaast staat het lucht open zodat er nog een klein vleugje wind naar binnen kan."

Anders is het in de afdelingen waar de groenteplanten staan. Daar wordt op dit moment de dag verschoven richting nacht - of in ieder geval de ochtend. "Het afleveren van de komkommerplanten wordt halverwege de nacht gestart bij deze bizarre temperaturen, zodat werken tijdens de warmste uren vermeden wordt. Dan kun je beter beton storten in een nieuwbouwkas!"






Extra hommels inzetten bij warm weer
Ook natuurlijke vijanden en hommels hebben veel last van de hitte. Naarmate het warmer wordt, kiezen hommels ervoor om in de kast te blijven om het nest te koelen. Al vanaf 28°C kastemperatuur is dit effect zichtbaar. Het gevolg is een slechtere bevlieging/bestuiving. Bij nog hogere temperaturen (vanaf 32 °C) vindt er nagenoeg géén bestuiving meer plaats.
Daarom adviseert Royal Brinkman het plaatsen van extra hommelkasten. Daardoor kan het bestuivingseffect beïnvloed worden.

Ook natuurlijke vijanden hebben last van hogere temperaturen. Ook hier kan door extra inzet in sommige gevallen het evenwicht tussen plaag en natuurlijke vijand positief beïnvloed worden. "Wij adviseren daarom om extra hommels in te zetten en deze tegen de zon te beschermen", besluiten ze.