Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean Marc Hoarau en Aurore Hoarau-Ferrante:

"Teelt op tropisch eiland Réunion met de dag duurzamer"

Gedreven door een groeiende bevolking en zorg om de voedselveiligheid, groeit de tuinbouwsector op het eiland Réunion gestaag in de richting van een meer duurzame en geoptimaliseerde industrie. We spraken met lokale teeltvoorlichters Jean Marc Hoarau en Aurore Hoarau-Ferrante over de staat van de tuinbouw op het tropische eiland ten oosten van Madagaskar.


Aurore en Jean Marc in een kas op Réunion

Jean Marc en Aurore zijn geboren op het eiland Réunion, maar ze hebben allebei ervaring en een uitgebreide tuinbouwachtergrond opgedaan als telers en adviseurs bij diverse kasbedrijven en coöperaties in Frankrijk, Réunion, Marokko en het Verenigd Koninkrijk. Onlangs is het echtpaar met hun bedrijf JMHorti-Consulting begonnen telers in Réunion te helpen om hun activiteiten te optimaliseren en hen te begeleiden naar een meer duurzame en verantwoorde productie.

Aurore is gespecialiseerd in het begeleiden van vollegrondsproductie en aardbeien- en fruitsubstraatteelt. In haar vorige functie werkte ze als adviseur voor de lokale telerscoöperaties in Réunion om hen te helpen duurzame productiepraktijken te integreren. Haar man Jean Marc is gespecialiseerd in kasproductie; hij heeft ruime ervaring opgedaan werkend bij vooraanstaande telers in Europa en Noord-Afrika gespecialiseerd in tomaat, meloen en paprikasubstraatteelt.


Jean Marc in gesprek met telers

Kassen op Réunion

Met het oog op meer zelfvoorziening verschenen de eerste kassen eind jaren negentig op het afgelegen eiland. Sindsdien zijn er - vooral op het zuidelijke deel van het eiland - vele kleine kassen gebouwd niet groter dan 5000 meter vanwege de heuvelachtige natuur. Tegenwoordig is de gecombineerde productie van deze kassen voldoende om het eiland zelfvoorzienend te maken waar het tomaten, meloenen, pepers en zacht fruit betreft.

Jean-Marc en Aurore raadplegen veel van deze kasproducenten en helpen ze om betere resultaten te verkrijgen in hun tomaat, paprika, aardbei en meloenproductie. Het echtpaar legt uit dat de tuinbouwsector op Réunion zich voor een aantal uitdagingen gesteld ziet.

"De telers beseffen dat ze zo efficiënt mogelijk moeten gaan produceren. Aan de ene kant doen ze dit vanuit economisch oogpunt; arbeidskosten zijn net zo hoog als in Frankrijk, alsook de kostprijs van de producten. Aan de andere kant is er vaak niet zo veel kennis om tot een betere productie te komen en om in een tropisch klimaat te telen. Er is op technisch vlak nog veel ruimte voor verbetering. Verder wordt de bevolkingsgroei op het eiland Réunion gedurende de komende jaren geschat op 850.000 tot 1 miljoen mensen."

Biologische middelen

Volgens Aurore is er om deze reden nu een toenemende interesse in productie-optimalisering met behulp van geïntegreerde gewasbescherming. Aurore: "Momenteel is de mentaliteit van de telers aan het veranderen naar meer duurzaam. Wij leren telers om alternatieven te implementeren voor gewasbeschermingsmiddelen en om hun productie efficiënter te maken. Dit is noodzakelijk om zich aan de huidige standaarden te houden en het milieu van het eiland te beschermen."

Volgens Jean Marc is er ook voldoende deskundigheid onder de telers voor de toepassing van biologische bestrijding. "We hebben veel ervaring met biologische praktijken opgedaan tijdens onze carrière bij telers in Europa. We proberen nu de telers in Réunion en boeren te helpen om deze oplossingen te integreren."

Seizoenen en klimaat

Kastelers in Réunion combineren vaak hun productie met andere gewassen, zoals vollegrondsgroenten of een paar hectare met rijgewassen als suikerriet of zelfs vee. Zo kunnen ze jaarrond produceren en de gaten tussen de verschillende plantseizoenen opvullen.

"Omdat het klimaat van locatie tot locatie varieert, kunnen sommige telers jaarrond produceren, anderen niet. Een deel van de telers heeft zowel op het platteland als aan de kust een kas om de productie over het hele jaar te verdelen. De kassen zijn vaak eenvoudige plastic kassen met niet veel klimatologische technologie. Dat is ook omdat ze niet kunnen worden verzekerd en beschermd tegen cyclonen, waardoor telers niet veel zullen investeren."


Jean Marc en Aurore en hun klanten op het eiland Réunion

Jongere generatie

In de komende jaren verwachten Jean Marc en Aurore een toename van duurzame productiepraktijken op hun eiland te zien. De groeiende bevolking, de daling van de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen, het verhoogde bewustzijn van consumenten over wat ze eten; allemaal factoren die een belangrijke rol zullen spelen bij de ontwikkeling van hun advisering. Alhoewel het land nog niet echt klaar is voor de invoering van biologische teelt, komt dit mogelijk ook binnenkort in beeld.

"Tegenwoordig is er een compleet nieuwe generatie van zowel consumenten als telers, dus we voorzien een mooie toekomst in de ontwikkeling van duurzame tuinbouw op ons eiland."

Voor meer informatie:
JmHorti-Consulting
Jean Marc Hoarau & Aurore HOARAU-Ferrante
jmhorticonsulting@gmail.com