Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robot plukt broccoli zes keer sneller dan mens

De University of Lincoln is bezig met het bouwen en testen van een robot die zal zorgen voor meer efficiƫntie bij het oogsten van gewassen. Hij kan namelijk zes keer sneller broccoli's plukken dan mensen. De robot kan broccoli in velden identificeren met een accuraatheid van maximaal 95 procent, laten de onderzoekers weten.

"Broccoli is een van 's werelds grootste groenten en wordt bijna volledig met de hand geoogst, wat veel kosten met zich meebrengt", vertelt projectleider professor Tom Duckett, groepscoƶrdinator van de Agri-Food Technology Research Group van de University of Lincoln. "Deze technologie wordt gezien als een belangrijke stap naar het ontwikkelen van volledig automatische robotoogstsystemen, die kunnen worden gebruikt voor meerdere soorten gewassen."

De onderzoekers ontwikkelden imaging tools waarmee de robot de broccoli kan identificeren. "Deze maken gebruik van 3D-camera's die ook worden gebruikt bij videospelletjes, om te 'zien' waar de broccoli's in het veld staan", vertelt Simon Pearson, directeur van het Lincoln Institute for Agri-food Technology.

"En nu werken we aan de volgende stap: het ontwikkelen van het snijmechanisme. Waarschijnlijk hebben we het beeldvormingsdeel, dat vrij lastig is, gekraakt. De robot heeft ook een 3D-camera nodig, voor het instellen van een x-, y- en z-locatie." De camera moet in alle dimensies zijn exacte locatie identificeren, om de robot te vertellen waar hij precies moet oogsten. Het vinden van de diepte, of de z-locatie, is altijd moeilijk geweest voor camera's, vertelt Pearson. 

"Broccoli is ons uitgangspunt en daarvoor willen we in twee jaar een commercieel systeem hebben ontwikkeld, maar de technologie is uit te breiden naar velerlei versproducten, zoals appelen, peren, zacht fruit, tomaten, paprika's en komkommers", besluit de directeur.

Lees meer op www.dailymail.co.uk.
Publicatiedatum: