Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bruinrot in Westlandse auberginekas

Tholen - In een Westlandse auberginekas is Ralstonia solanacearum vastgesteld, ook wel bekend als bruinrot. Het is voor het eerst dat de bacterie in een Nederlandse auberginekas is gevonden.

De teler ontdekte in mei symptomen in de teelt: een verkleuring van de stengel. Hij liet de planten in een laboratorium testen en die waarschuwde direct de NVWA. Op 27 juni werd bevestigd dat het om Ralstonia ging. In de kas van 5.700 m2 bleek 480m2, ofwel 675 van de 3.980 planten besmet. 525 planten vertoonden ook verschijnselen. In de kas staan twee soorten aubergineplanten. Het ene ras is onaangetast gebleven. De planten staan op steenwol, op een plastic folie op de grond. Er wordt nog onderzocht hoe de besmetting is ontstaan. Daarvoor worden onder andere watersamples genomen.



De besmette planten en het besmette substraat zijn inmiddels vernietigd. De komende weken gebeurt hetzelfde met nog eens 150 planten om het besmette gebied heen. De vruchten van de andere planten in de kas mogen geoogst en gegeten worden, maar mogen alleen op de eigen teeltlocatie verwerkt worden. Ook zijn er extra hygiƫne-maatregelen genomen.




Ralstonia
Ralstonia solanacearum is vooral bekend als de veroorzaker van bruinrot in aardappel. De bacterie kent verschillende varianten die meerdere gewassen kunnen aantasten. In juli 2015 trof de NVWA de tropische variant van Ralstonia solanacearum in Nederland aan bij een anthuriumteler. In augustus 2015 is de bacterie bij rozenteeltbedrijven aangetroffen. Uitbraken in rozen waren op dat moment wereldwijd nog niet eerder gevonden.

Vorig jaar raakten uiteindelijk dertien rozenbedrijven met de bacterie besmet. De NWA besloot toen alle snijrozentelers te controleren. Begin dit jaar werden geen verdere nieuwe besmettingen geconstateerd. Ook de nieuw gestarte teelten in eerder besmette bedrijven bleven schoon. Een verwantschapsanalyse zien dat er geen verband is tussen de besmetting in roos en de eerder gevonden besmettingen in tomaat, curcuma en anthurium.

Ralstonia solanacearum komt ook voor in het oppervlaktewater en wordt verspreid via grond, water, gereedschap en mensen. Verspreiding binnen het gewas kan dus heel snel plaatsvinden via bijvoorbeeld oogstmessen. Ook kan de bacterie zich makkelijk via water verspreiden. Vooral bij hoge kastemperaturen ontwikkelt deze bacterie zich zeer snel. Ralstonia staat vooral bekend als ziekteveroorzaker in aardappelen maar kan ook andere gewassen, zoals tomaat en veel sierteeltgewassen aantasten. Daarom moeten planten die besmet zijn met de bacterie volgens de Fytorichtlijn 2000/29/EG worden vernietigd. De bacterie vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.
Publicatiedatum: