Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rode cijfers Achmea door hagelschade

Verzekeraar Achmea, het moederbedrijf van Interpolis en Centraal Beheer, verwacht in de rode cijfers te belanden door de zware regen- en hagelbuien van de afgelopen weken. Het bedrijf schat het schadebedrag bij zijn klanten nu op ongeveer 260 miljoen euro. 70 miljoen daarvan komt uit de glastuinbouw

Dat is zo veel dat de verzekeraar mede hierdoor verwacht in de rode cijfers te belanden. Achmea kan een deel van de water- en hagelschade bij onder meer boeren en tuinders nog terugkrijgen omdat het zelf herverzekerd is. Maar dan nog resteert een nettoschadelast door het noodweer van 140 miljoen euro. Een andere tegenvaller voor Achmea, ook groot in zorgverzekeringen, is dat de zorgkosten de afgelopen maanden flink zijn gestegen. Alles bij elkaar rekent het bedrijf daarom op een "beperkt negatief operationeel resultaat" over de eerste zes maanden van dit jaar. De halfjaarresultaten worden volgende maand gepubliceerd.

Premies door schade
Naar verwachting zullen de premies gaan stijgen door de hoge schadeposten in de glastuinbouw. "Een toename van de schadelast door het veranderende klimaat was verwacht", zegt Willem van Duin, voorzitter Raad van Bestuur van Achmea. "De huidige premiestellingen zijn niet voldoende dekkend voor de toegenomen schadelast, waardoor premieverhogingen onvermijdelijk zijn." Vorig jaar werd 20 miljoen euro schade in de glastuinbouw geteld door hagel in de Bommelerwaard, dit jaar komt daar nog ruim 70 miljoen bij.

Reparatie op gang
Bij de getroffen ondernemingen wordt hard gewerkt aan het reparatie klaar maken van de kassen. Daarvoor moeten eerst de kapotte ruiten eruit gehaald worden en eventueel al nieuwe geplaatst. Dan kan er begonnen worden met het rapen van het glas. Het is voor bedrijven wachten op het juiste glas.



Waterschade in open teelt
In de vollegrondssector zijn de problemen ook nog niet voorbij. "Veel goede landbouwpercelen hebben verschillende etmalen volledig onder water gestaan voordat het waterpeil ging zakken. Daarna duurt het echter nog veel dagen voordat de volledig met water verzadigde bodem weer geschikt is om te bewerken. Veel meststoffen zijn uitgespoeld, de bodem is dichtgeslagen en veel bodemleven is gestorven door zuurstofgebrek", schrijft Leo Nederpel van Agro Expertiseburo in de nieuwsbrief. "Een dergelijk grootschalige, extreme wateroverlast en schade heb ik als schade-expert niet eerder meegemaakt. Er zijn ondernemers die in vier jaar tijd drie keer veel schade hebben ondervonden waardoor de bedrijfsvoortgang wordt bedreigd."
Hij hoopt dat de verantwoordelijke partijen zich niet alleen op overmacht gaan beroepen. "Maar nu daadwerkelijk hun beleid wijzigingen met de nadruk op waterafvoer in plaats van het vasthouden van water en gedupeerden met een schadevergoeding tegemoetkomen. Het is daarbij aan gedupeerden om aan te tonen dat een Waterschap in zijn zorgplicht is tekortgeschoten."
Publicatiedatum: