Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
steun blijft uit

Schade door regen en hagel blijft oplopen

Tholen - Ook na het debat in de Tweede Kamer is staatssecretaris Van Dam niet van plan om de situatie uit te roepen tot nationale ramp. Volgens hem is het aanbieden van compensatie in strijd met Europese regels voor staatssteun. Ondertussen blijft de schade oplopen.

Net als eerder noemt Van Dam de mogelijkheid tot verzekeren als beperkende factor. "Als we anderen helpen, hebben zij zich voor niets verzekerd." Hij blijft bij zijn eerdere beloftes: werktijdverkorting, en borgstellingen onder andere, maar geen financiële steun.

Ondertussen loopt de schade verder op en dat blijft de komende tijd ook nog wel even zo. Op veel plaatsen is nog niet duidelijk of en hoe de planten zullen herstellen. Er kan bovendien ook op veel plekken nog niet gewerkt worden in de natte grond. Oogsten en het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen is daardoor onmogelijk. In de regio hebben veel plantenkwekers last van het noodweer gehad. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om prei- en aardbeienplantenkwekers, die de producten waarmee telers de komende jaren vooruit kunnen al in de grond hebben staan. Deze schades blijven lang en sectorbreed gevolgen hebben.

Voor ondernemers lopen de kosten bovendien ook op andere posten op. Zij krijgt de glastuinbouw te maken met gas- en energiecontracten. Die lopen door en voor dit soort kosten is geen dekking.

Lege schappen, nu en volgend jaar
Een aantal supermarkten heeft al te maken met lege schappen van onder andere spinazie. Volkskrant belde Jumbo en Albert Heijn en publiceerde over tekorten in de rucola en paksoi die nog tot september kunnen duren.

De verwerkende industrie verwacht op langere termijn lege schappen in de supermarkt. "Het is zeer aannemelijk dat er een tekort in het supermarktschap zal ontstaan aan typisch Hollandse conserven- en diepvriesgroenten. Dit kan niet worden goedgemaakt door aanvoer uit het buitenland, want ook daar is sprake van forse waterschade, nog afgezien van het feit dat deze groenten in het buitenland maar zeer beperkt beschikbaar zijn", ziet Philip den Ouden, directeur van brancheorganisatie FNLI. Hij vraagt om begrip van afnemers en consumenten.

Europese tekorten
Ook de Europese groentenverwerkende industrie en de land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met zware verliezen in het belangrijkste Europese teeltgebied voor diverse vollegrondsgroenten, maar in het bijzonder voor erwten en wortelen. Frankrijk, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken werden zwaar getroffen door langdurige nadelige weersomstandigheden, hevige regen en hagel gedurende de tweede helft van mei, gans juni en de eerste dagen van juli. "De toestand van de gewassen dit jaar is sinds 40 jaar niet zo slecht geweest, met een record aan neerslag voor de maand juni in diverse van deze landen: België, VK, Frankrijk en (het zuidoosten) van Nederland", laat PROFEL weten. "Het is voor telers – en met hen de verwerkingsbedrijven – nog niet mogelijk om het verloren volume in te schatten, omdat het slechte weer aanhoudt en de opbrengsten blijven dalen. Voor erwten en wortelen is het duidelijk dat een belangrijk deel van de oogst volledig verloren is gegaan."



Het zaaien van de bonen is dramatisch vertraagd, met 80% van het totale volume dat nu reeds in de grond zou moeten zitten nu nog steeds wachtend om uitgezaaid te worden. Zowel telers als verwerkers doen hun uiterste best om de verwachte volumeverliezen te beperken, maar de situatie ziet er niet rooskleurig uit.

De reden van deze uitzonderlijke vertraging in het zaaien is het feit dat de machines van de land- en tuinbouwers en loonwerkers niet op het doorweekte land kunnen en de grondstructuur vernietigd is gedurende de oogst van lentegewassen onder moeilijke omstandigheden. Verdere informatie over verwachte oogstverliezen wordt beschikbaar gesteld van zodra de situatie duidelijker wordt.