Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cees Veerman: GMO-erkenning basis voor samenwerking

Tholen - GMO-erkende telersverenigingen vormen de basis voor de samenwerking in de tuinbouw en daarmee voor het verbeteren van de positie van telers. Dat bleek uit de update die Cees Veerman gisteren bij de kennislunch van Rabobank Westland gaf over de vorderingen van Coalitie HOT. "De vraag is nu of telersverenigingen erkend willen worden."

Samen sterker
De positie van telers verbeteren. Daar is Cees Veerman op verschillende niveaus mee bezig. Naast dat hij Coalitie HOT leidt, is hij voorzitter van de taskforce Agromarkets, een Europees initiatief met eenzelfde doel. Gisteren gaf hij een update over de stand van zaken. Dat gebeurde bij de kennislunch van Rabobank Westland, een initiatief voor relaties van de bank.

Aan het eind van het jaar brengt de taskforce Agromarkets advies uit over hoe dit te bewerkstelligen. Het verenigen van telers om zo gezamenlijk sterker te worden speelt hierin een belangrijke rol. "De tendens is om het voor goed georganiseerde telers beter mogelijk te maken om invloed te hebben op de margeverdeling", vertelde Veerman. Onder goed georganiseerde telers verstaat hij daarin telers binnen erkende telersverenigingen.


Cees Veerman gisteren bij de Kennislunch van Rabobank Westland

Binnen Nederland hebben deze Europese regels vorm gekregen als de GMO-erkenning. Veerman herkent de worsteling die telersverenigingen hebben met deze erkenning. Dat heeft voor een groot deel te maken met de terugvorderingen, die de sector nog altijd boven het hoofd hangen. "Een claim van 150 miljoen euro die terugonderhandeld is naar 50 miljoen euro. En een aantal oudere zaken. Daar maken we langzaam vorderingen mee", aldus Veerman. Binnen de nieuwe regels moeten dit soort zaken te voorkomen zijn. "In het verleden is de erkenning vooral gestuurd geweest op subsidie", ziet Veerman. Die insteek is veranderd naar duurzaamheid. Ook praktisch is er aan gesleuteld. "Nu gaan we voor collectieve aanvragen in plaats van individuele aanvragen, omdat daar in het verleden te veel problemen mee zijn ontstaan."

Wat doen de verenigingen
De nieuwe GMO-regelingen zijn inmiddels naar de telersverenigingen toegestuurd. Zien zij de noodzaak van deze manier van samenwerking ook zo? "De grote vraag is natuurlijk of ze dit willen of niet. Willen ze een erkende telersvereniging worden, zodat ze aanspraak kunnen maken op GMO-gelden en zodat ze van de mogelijkheden gebruik kunnen maken die de wet biedt op het gebied van samenwerking en concurrentie?", vraagt Veerman zich af. En om dat laatste gaat het volgens hem vooral. Met de erkenning kunnen erkende telersverenigingen gebruik maken van derogatie: uitzonderingen op Europese regelgevingen, bijvoorbeeld op het terrein van samenwerking en concurrentie. "De ruimte hierin is groter dan je denkt en wordt, als wij met de taskforce onze zin krijgen, bovendien eerder groter dan kleiner. Maar dan moet je wel een erkende telersvereniging zijn – en geen individu." Op die manier moet samen sterker vorm krijgen in de Europese regelgeving.

Tuinbouwtoekomst
Tijdens de kennislunch bij Rabobank Westland werd op meer manieren stil gestaan bij de toekomst van de tuinbouw. Carla Prins en Jeroen Sluijter vertelden over hun onderzoek naar het verbeteren van de positie van de primaire sector. Ook de andere ontwikkelingen waar Coalitie HOT mee aan de slag is, werden besproken. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de ontwikkelingen in de energie-sector en de ruimtelijke ordening. Maandag meer over de onderwerpen die tijdens de kennislunch van Rabobank Westland werden besproken.