Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler verhoogt rentabiliteit met bloemkool

In een nieuw rapport van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij is een kostprijsanalyse voor de periode 2010-13 gepresenteerd van een aantal groenten in vollegrondsteelt. De gegevens zijn ontleend aan teeltbedrijven die zijn aangesloten bij het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN).

De economische resultaten uit die periode tonen dat het familiaal arbeidsinkomen hoog is voor bloemkool voor de industrie en voor bloemkool en prei voor de versmarkt. Daartegenover staat dat de teelt daarvan arbeidsintensief is en de
vergoeding voor eigen arbeid belangrijk.

Industrie
Voor de periode 2010-13 hebben de steekproefbedrijven een gemiddelde oppervlakte
van 6,5 ha. De gemiddelde oogst is 21,7 ton per ha met een gemiddelde prijs van
32,8 euro per kwintaal. De gemiddelde totale opbrengst komt zo neer op 7.159 euro per ha. De variabele kosten bedragen 2.556 euro per ha, zodat het bruto saldo gelijk is aan 4.602 euro per ha. De vaste kosten liggen op 2.276 euro per ha. Dat geeft een familiaal arbeidsinkomen van 2.326 per ha.

Versmarkt
De gemiddelde oppervlakte bloemkolen voor de versmarkt bedraagt 5,0 ha over de periode 2010-13. De productie is gelijk aan 19.695 stuks per ha tegen een gemiddelde prijs van 69,4 euro per 100 stuks. De totale opbrengst komt daarmee uit op 13.709 euro per ha. De totale variabele kosten bedragen 4.107 euro per ha. Dat levert een bruto saldo op van 9.601 euro per ha. De totale vaste kosten bedragen 4.603 euro per ha. Het familiaal arbeidsinkomen is gelijk aan 4.998 euro per ha.

Bloemkool voor de versmarkt is een arbeidsintensieve teelt. De vergoeding voor eigen arbeid is hoog. Daarnaast zijn er kosten voor werk door derden, seizoensarbeid en betaalde lonen. De totale kost en exclusief eigen arbeid bedragen 8.710 euro per ha en die inclusief eigen arbeid 15.372 euro per ha.

Bron: Departement Landbouw en Visserij
Publicatiedatum: