Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
wel bezoek, geen steun

Hagel veroorzaakt 70 miljoen euro schade in tuinbouw

Tholen - Momenteel schat Interpolis de hagelschade in de Brabantse glastuinbouw op 70 miljoen euro. "De totale schade is afhankelijk van de snelheid van het herstel van de kassen, de mate van het herstel van en de herstart van de teelten", vertelt Willem Snoeker van Interpolis. "Vanuit de bouw en het gebied krijgen we signalen dat er te weinig menselijke capaciteit (handjes) is."

Het is inmiddels bijna een week geleden dat een hagelbui in een klein half uurtje de glastuinbouw in Zuidoost Brabant toetakelde. Inmiddels is de omvang van de schade duidelijk geworden en kan Willem Snoeker, verzekeraar bij Interpolis een schatting maken van de omvang. 70 miljoen euro, is zijn indicatie - flink meer dan er bij de laatste grote hagelschade, vorig jaar in de Bommelerwaard, werd geteld. Daar kwam het bedrag uit rond de 20 miljoen euro.


Hans Huibers van ZLTO overhandigt een pamflet aan staatssecretaris Van Dam tijdens het bezoek aan kwekerij Joosten

Vervolgschade
De uiteindelijke schade in de glastuinbouw is afhankelijk van de vervolgschade. "Er zijn heel wat bedrijven die niet helemaal kapot gehageld zijn. Nu wordt op diverse plaatsen noodmaatregelen getroffen door met glas en platen de kas tijdelijk te dichten om water tegen te houden dat anders langs de goot naar binnenkomt. Dan kan er doorgeteeld worden, weliswaar onder minder optimale teeltomstandigheden. De tweede lijn is het verdekken van kassen waar 80 a 90% van de ruiten uit zijn. De vraag is hoe lang deze kassen uit productie blijven."

Insteek bij het herstel is de kassen volgend teeltseizoen weer te kunnen gebruiken. "Maar we krijgen vanuit de bouw signalen dat er te weinig menselijke capaciteit is. De bouwers zitten vol met nieuwbouwprojecten of zijn actief in het buitenland en kunnen hier niet aan de slag. Dat bepaalt de snelheid." In de Bommelerwaard vorig jaar speelde dit ook. Daar werd ook gesproken over tekort aan glas. Daarover hoort Snoeker soortgelijke geluiden. "Er wordt hersteld met gehard glas en dat moet beschikbaar zijn in de juiste maten. De een zegt dat dit moeilijk is, volgens de ander is het geen probleem."

Geen nationale ramp
Gisteren werd duidelijk dat de hagelschade niet wordt uitgeroepen tot nationale ramp. Er komt geen noodfonds en geen steun vanuit de overheid. Boeren en telers hadden zich maar moeten verzekeren, is de strekking vanuit de overheid. Voor de glastuinbouw, maakt dit eigenlijk niet uit. Een hageldekking is verplicht om de financiering van de kas rond te krijgen. "Iedereen is in de basis van hun glastuinbouwverzekering voor het hagelrisico verzekerd. Op basis hiervan wordt de schade geregeld", vertelt Snoeker. "De nationale ramp richt zich meer op de ondernemers met gewassen op het veld. Door de wateroverlast verdrinken de producten en verrotten." Van die schade-omvang in die sector kan hij geen inschatting geven. Interpolis biedt deze specifieke dekking niet. "Van de claims binnen de hageldekking hebben we nog geen totaal beeld."

Vollegrondsschade
Peter Rijnhout, secretaris van Vigef heeft dat beeld wel. "Ik werk nu twintig jaar voor Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef), maar dit heb ik nog nooit zo meegemaakt. Er valt niet veel aan te nuanceren", vertelt hij. "Daarbij heeft niet alleen Nederland schade aan de oogst, maar geldt dit ook voor Belgiƫ, Duitsland en het noorden van Frankrijk."

"Alle verwerkingsfabrieken hebben met de schade te maken. Een aanzienlijk deel van de productie is beschadigd en wat er wel beschikbaar is, kan in sommige gevallen niet worden geoogst omdat men het land niet op kan. Ook is het in veel gevallen onmogelijk om voor de volgende teelt te zaaien. Het is de ene tegenvaller na de andere", vervolgt Rijnhout. "Met name met de levering van de eerste zomergroenten, zoals doperwten, wortelen en spinazie is nu vertraagd, maar ook de volgende oogsten, zoals sperziebonen lopen spaak."

Ook de spinazie en bieten van groententeler Adrie van de Einden hebben de enorme hagelstenen en regenbuien niet overleefd. "Ik ga mijn schade verhalen", zegt hij in Trouw.

Lees hier meer over de schade in de uien en in de aardappelen.


Wel arbeidstijdverkorting

LTO Nederland heeft voor de getroffen ondernemers geregeld dat zij werktijdverkorting voor hun werknemers kunnen aanvragen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om personeel dat de komende 2 tot 24 weken niet ingezet kan worden als gevolg van het noodweer. Gisteren kondigde de provincie Brabant en de Rabobank al aan getroffen ondernemers te willen ondersteunen.