Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip van Antwerpen:

“173 hectare is het einde nog niet”

Tholen - Dankzij de fusie met Kesgro en een uitbreiding van nog eens twintig hectare groeit Agro Care volgend jaar naar 173 hectare. En wat Philip van Antwerpen betreft is dit nog niet het einde. "Voor ons is het managen van zo'n oppervlakte geen probleem. Dit is het einde nog niet."

Groot nieuws in de tomatensector gisteren. Tomatenkwekerijen Agro Care en Kesgro zijn gefuseerd. Met vestigingen in De Lier, de Wieringenmeer, Rilland, Tunesie en Marokko komt het totale areaal van het bedrijf op 153 hectare glas. "De omvang van het bedrijf is makkelijk, maar is geen doel op zich geweest", vertelt Philip van Antwerpen van Agro Care. "Het is heel geleidelijk gegaan. We kennen elkaar en elkaars bedrijf al heel lang. We doen veel hetzelfde, zitten in de zelfde in- en verkoopvereniging en zitten samen wel eens te steggelen wie welk soort gaat telen. Dat maakte het een goed idee om te fuseren."



Agro Care en Kesgro werken al intensief samen met andere tomatenkwekerijen. Een verdere fusie sluit Van Antwerpen niet uit. "We sparren er wel eens over en dit zou een begin kunnen zijn, maar daar zijn geen concrete plannen voor. Een fusie moet nut hebben: je moet denken samen meer aan te kunnen, in de toekomst verder te kunnen innoveren en uit te breiden." En dat gebeurt volgens hem nu. Dankzij het vergrote areaal kan de piek in de zomerproductie nog verder opgevangen worden. "Er is nu overproductie. Dankzij de belichting op het areaal kunnen we in de zomer nieuwe tomaten poten en jaarrond blijven wisselen."

Bank
Ook de banken zagen de fusie zitten. "Die hebben we op voorhand gepolst. Wat de afwegingen waren? De inkoop van gas en zaken kun je professioneler aanpakken. En misschien toch de risico's: met acht in de directie of met twee of drie is wel een grotere spreiding." De vijf directieleden van Agro Care en de drie directieleden van Kesgro blijven allemaal in de directie van het nieuwe bedrijf. "Iedereen blijft doen wat-ie nu doet. Zodra er iets nieuws is, gaan we taken samenvoegen. We zijn met acht toppers en op zo'n groot bedrijf is er altijd wat te doen."
Bovendien willen ze bij Agro Care weer uitbreiden en is daar bij Kesgro ruimte voor. Volgend jaar breidt het bedrijf met nog eens 20 hectare uit – waarmee ook dit kavel helemaal gevuld wordt. "Dat zien banken ook graag. Dan verdien je makkelijker dan wanneer het leeg ligt."

Uitbreiding
Het totale areaal van het nieuwe Agro Care komt op 173 hectare. Is daarmee de maximale grootte van een tuinbouwbedrijf bereikt? Wat Van Antwerpen betreft niet. "Voor ons is het managen van zo'n areaal geen probleem en zijn we ook nog niet bij het einde. Na de uitbreiding in de Wieringermeer willen we toch wel weer een volgende stap maken. Ook dat zal geen tien hectare zijn." Of die uitbreiding in Nederland of in Noord-Afrika zal plaatsvinden, dat weten ze nog niet. Kesgro is al een paar jaar bezig in Marokko en Agro Care bouwde onlangs fase 3 van hun Tunesische vestiging. "Nu gaan we eerst in Nederland uitbreiden – dan weer rekenen en denken en dan maken we de afweging." Een ding is zeker: een goed kavel is een vereiste en daarom lijkt het Westland uitgesloten. "Het zou kunnen – als je een mooi kavel van 50 a 60 hectare weet, met een goede aansluiting. Hier in Noord-Holland hebben we toch iets meer wind en iets minder licht. Een goede locatie doet veel voor je kostprijs."

Met de conglomeratie ontstaat een bedrijf dat meer tomaten verenigt dan andere telersverenigingen in totaal. Toch staat het verlaten van coöperatie Harvest House niet ter discussie. "Het gaat heel goed met de club en het bevalt ons ook goed. En we zijn zelf actief lid, dus als dat niet zo is komt het ook door onszelf."