Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
mussen pikken paprika's Thimo van Marrewijk kapot

"Vangen mag niet, afschieten wel"

Tholen - De mussen in je kas afschieten of zien hoe mussen je puntpaprika's opeten. Dat is de keuze waar teler Thimo van Marrewijk voor staat. De vogels vernielen jaarlijks voor duizenden euro's aan product. Wettelijk gezien mag hij de beesten niet vangen, maar wel afschieten.

Gefladder en gekwetter in de kas van Thimo van Marrewijk van Kwekerij Het Westland. De zoete puntpaprika's van de Wateringse teler trekken mussen aan. De vogels pikken de punt van de paprika's af. De vrucht laten ze verder met rust. "Als ze nou die hele paprika zouden opeten, zou ik elke dag een paar kisten wegzetten. Dan eten ze die maar op", vindt de teler. Maar dat zit er niet in - alleen het puntje wordt weggepikt. Het levert jaarlijks een schadepost op van duizenden euro's. Omliggende bedrijven hebben geen last van de mussen. De beesten lijken te hebben ontdekt dat de vruchten opvallend zoet zijn. Is dat niet eigenlijk een compliment? "Tja", twijfelt Van Marrewijk. "Als ze er maar voor zouden betalen."


Bekijk hier een reportage over de overlast

Gaascassettes
Van Marrewijk heeft van alles al geprobeerd om de beesten weg te jagen. Laserguns en klapgeluiden blijken niet te werken en zelfs een duur vogelverschrikkerssysteem had geen zin. "Daar zijn ze zo aan gewend." En gaascassettes inbouwen? Die investering is hoog en aangezien de gehuurde kas aan het eind van het jaar tegen de vlakte gaat, ziet hij dat niet zitten.

Het liefste zou hij de vogels vangen en later vrijlaten - maar dat mag niet. De mus staat op een lijst beschermde dieren en die mogen niet in een kooi gevangen worden. Ironisch genoeg mag hij de mussen namelijk wel af (laten) schieten, omdat ze belangrijke schade aan gewassen veroorzaken. Dat ziet hij niet zitten. Niet zozeer dierenliefde, maar vooral uit praktisch oogpunt. "In een glazen kas met kogeltjes gaan schieten? Dat lijkt me niet handig."En stiekem aan de slag gaan, daar heeft hij geen zin in. "Het is verboden en er weten al heel veel mensen van de problemen. Als ze daar achter komen, kan ik de boel opdoeken. Daar ben ik niet voor aan het werk."

Pas volgend jaar wordt de wet verandert en kan de teler ontheffing aanvragen om de vogels te laten vangen. Dan is de kas waarschijnlijk al gesloopt - en het helpt Van Marrewijk dit jaar niet uit de problemen. "Ik heb een bedrijf dat het kan regelen en ik heb al reacties gekregen van mensen uit regio's waar geen mussen zitten. Maar het mag niet."