Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tv-kok Mathijs Vrieze, bonenambassadeur:

"Je kunt eindeloos variëren met bonen"

Nederland is in de ban van de boon. Vooral de consumptie van 'nieuwe' boonsoorten groeit hard. Borlotti bonen, zwarte bonen en kikkererwten: ze zijn helemaal herontdekt. En dat is mooi, vindt tv-kok, kookboekenschrijver en bonenambassadeur Mathijs Vrieze. "De consument staat steeds meer stil bij een gezonde leefstijl, waarin een lekker en gevarieerd voedingspatroon met meer plantaardig eten en minder vlees populair is." Gezondheidsnet stelde de populaire tv-kok vijf vragen over peulvruchten.



Waarom zijn peulvruchten zo gezond?
"Peulvruchten (in de volksmond 'bonen') zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Doordat ze rijk zijn aan voedingsstoffen, zijn ze ook ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten. Ze bevatten bovendien relatief weinig calorieën maar zorgen wel voor een langdurig verzadigd gevoel."

Hoe integreer je peulvruchten makkelijk in je eetroutine?

"Je kunt eindeloos variëren met bonen. Bonen kunnen heel gemakkelijk in een stoof- of roerbakschotel. Linzen lenen zich weer heel gemakkelijk om toe te voegen aan lekkere frisse (maaltijd)salades. Denk ook eens aan bonen in de soep, je kunt de soep pureren waardoor de bonen de soep op een gezonde en natuurlijke manier binden. Ook de verschillende bonenspreads zijn helemaal hip! Het begon ooit met de hummus, maar inmiddels zijn er nog veel meer variaties van gepureerde bonen met heerlijke smaken te vinden. en zelf maken is helemaal niet moeilijk."

Zijn bonen uit pot, blik of zak even gezond als gedroogde bonen?
"De gedroogde varianten zijn de voordeligste peulvruchten, maar de bereiding vergt wel iets meer werk. Deze laat je, voordat je ze gaat koken namelijk een aantal uren weken in een grote hoeveelheid water. Voor het gemak koop je voorgekookt in blik, pot of zak. Altijd handig om in huis te hebben en direct klaar voor gebruik. Wat betreft de smaak en voedingswaarden zit je in beide gevallen goed. Ze zijn even gezond."

Waarom gaan erwten en bonen soms schuimen bij het bereiden?
"Peulvruchten bevatten veel eiwitten. Bij het verwarmen komen deze vrij, waardoor schuim kan ontstaan. Dit is een natuurlijke reactie en komt ook voor bij verse bonen of bij het bereiden van bijvoorbeeld erwtensoep. Het schuim kan een beetje bitter zijn, dus veel mensen scheppen dit er tijdens de bereiding met een schuimspaan af. Wat ik overigens ook vaak hoor, is dat mensen het vocht uit de verpakking weggieten. Dat is zonde, want er zitten veel voedingsstoffen en eiwitten in. Je kunt het vocht vaak gewoon gebruiken in het gerecht."

Wat is jouw favoriete gerecht met peulvruchten?

"Dat is een lastige vraag voor een kok! Een van mijn favoriete gerecht met bonen is een Aziatische gele curry. Ik bind de saus met fijngemalen kikkererwten (hummus) zodat ik meer currysaus heb zonder heel veel kokosroom (kilocalorieën) te hoeven toevoegen. Voor de bite voeg ik dan ook nog flink wat kikkererwten en linzen toe. En daarnaast natuurlijk veel groene groenten zoals peultjes, sperziebonen, doperwten en paksoi. Ik maak deze curry vaak vegetarisch, maar voeg ook wel eens biologische kippendij toe of wat stukjes gewokte zalm."

Bron: Gezondheidsnet
Publicatiedatum: