Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevolgen noodweer in België in beeld

In heel wat regio's stonden landbouwgronden blank na de overvloedige regenval, met schade die soms oploopt tot tienduizenden euro's. Het fruit leed op sommige plaatsen hagelschade. Op percelen die onderliepen of waar heel wat grond wegspoelde, is de schade nu al duidelijk. Ook waar hagelstenen vielen, zie je dat meteen. Maar heel wat van de gevolgen van het noodweer zullen pas in de loop van het seizoen of bij de oogst duidelijk worden. Meld de schade die je leed en breng je afnemers op de hoogte wanneer je contracten niet zal kunnen naleven.



Schade aan gewassen

Vooral heel wat jonge gewassen ondervinden schade door het water. Ze hebben nog maar weinig wortels en bij gebrek aan zuurstof in de dichtgeslempte bodem kan dit wortelgestel moeilijk verder ontwikkelen en sterven er zelfs wortels af. Tijdens warme, zonnige momenten verdampen planten heel veel water, meer dan de plant via deze aangetaste wortels kan opnemen. Daardoor zien we de planten verwelken, ook al is er meer dan voldoende vocht in de bodem aanwezig.

Bij bloemkolen doet dit fenomeen zich niet alleen voor bij jonge planten maar ook bij grotere. Verder heeft bij de groenten vooral spinazie, die momenteel in veel gevallen oogstklaar is, schade geleden. De bladeren kleuren geel en zijn niet meer aanvaardbaar voor consumptie. Bij aardappelen stelt zich dan weer het probleem van knollen die rotten wanneer ze meer dan 24 uur onder water hebben gestaan. Zeker bij de vroege aardappelen zal dit heel wat opbrengstderving veroorzaken, maar ook bij de laat geplante aardappelen kan de poter gaan rotten, zodat er geen opkomst is.

Werkzaamheden uitgesteld

Heel veel percelen zijn onberijdbaar, waardoor de geplande werkzaamheden noodgedwongen uitgesteld worden. Er moeten immers nog heel wat groenten geplant en gezaaid worden en de weides kunnen momenteel niet gehooid worden. Ook oogstwerkzaamheden kunnen niet doorgaan, wat bij sommige gewassen zal leiden tot kwaliteitsverlies en zelfs opbrengstverlies. Op percelen waar je wel probeert te oogsten in slechte omstandigheden, zullen spoorvorming en structuurschade optreden, waarvan de gevolgen pas op langere termijn zichtbaar zullen worden.

Ziekten in gewassen
Een bijkomend gevolg van de zeer vochtige, maar vaak toch warme omstandigheden, is een verhoogde ziektedruk. Want schimmels en bacteriën ontwikkelen zeer goed in sommige gewassen. Doordat bovendien heel wat percelen nu niet berijdbaar zijn, is het onmogelijk om te behandelen tegen ziekten en plagen. Zeker in de aardappelen worden telers hiermee geconfronteerd.

De druk van de aardappelplaag is momenteel zeer hoog en tijdig behandelen is essentieel. Het PCA stuurde hierover al een extra waarschuwingsbericht uit. We weten uit ervaring dat je een plaaginfectie vroeg in het seizoen het hele jaar meedraagt, met meer en vooral duurdere bespuitingen als gevolg. Nog meer dan anders is het dan ook zeer belangrijk om bij moeilijke spuitomstandigheden de infectiebronnen zo klein mogelijk te houden. Zorg ervoor dat de plaag zich niet kan ontwikkelen op opslag van aardappelen en zich van daaruit niet kan verspreiden.

Bij het PCA kwamen de voorbije weken al heel wat meldingen binnen van plaag, maar die geven nog geen volledig beeld van de aanwezigheid van infectiebronnen. Vernietig aardappelen die voorkomen op afvalhopen of dek ze af met zwart plastic. Daarnaast moet je aardappelopslag in andere percelen – en die zijn er overvloedig na de zachte winter – zo snel mogelijk bestrijden. Preventief handelen en infectiebronnen voorkomen is even belangrijk als de tijdige bespuitingen tegen de plaag.

Boerenbond vraagt dat de Vlaamse overheid dit noodweer erkent als algemene ramp, zodat de schadedossiers snel ingediend en daarna ook snel behandeld en uitbetaald kunnen worden.

Bron: Boerenbond
Publicatiedatum: