Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ron Peters:

"Enige kas met bontvirus in Erica is de mijne"

Tholen - Terwijl het bontvirus overal in het land de kop weer opsteekt, kunnen de telers in Erica de zomer rustiger tegemoet zien. De hele regio is bontvrij, laat Ron Peters weten. "Dat is zo'n 40 hectare."

Van kleine schaal naar grote schaal
Ron Peters is in zijn nopjes. Vorig jaar had hij grote woorden over het bontprotocolvirus dat hij samen met DLV Plant ontwikkelde. "Toen hebben we het op kleine schaal bewezen. Nu is ook grootschalig te zien dat het werkt", vertelt hij. Alle komkommertelers in regio Erica zijn bontvrij."Niet iedereen had last van het virus. De telers die schoon waren, hebben middelen aangeschaft om schoon te blijven", vertelt hij eerlijk. "Maar er waren ook bedrijven bij die 100% zwart zagen. En ook die zijn nu helemaal virusvrij." In totaal gaat het om zo'n 40 hectare komkommerteelt. Er is maar één kas waar het virus nog te vinden is. Dat is Peters' eigen proefkas - waar hij experimenten uitvoert. "Het virus blijkt geen probleem. Als je maar weet hoe je ermee om moet gaan."




Virus toegeslagen
Ook buiten de regio zijn er telers die het protocol hebben aangeschaft. Bij een aantal heeft het virus echter alsnog toegeslagen. "De bedrijven zijn langer schoon gebleven, maar hebben soms toch problemen gekregen. We hebben de zaken onderzocht. Overal zien we dat er een stap vergeten is, of niet helemaal juist uitgevoerd is." Het blijkt voor telers best een stap te zijn om het hele protocol nauwgezet te volgen. "Telers zijn 100% van goede wil, bedrijfsleiders ook. Je ziet alleen dat bedrijven vastgeroest zitten in patronen: ze willen doen wat ze altijd al hebben gedaan. Nu moeten ze het anders aanvliegen. Dat is even omschakelen. Dan zijn ze volgend jaar ook schoon."

Kennis te koop
Peters ontwikkelde het protocol in de afgelopen jaren. Om zijn ontwikkelingskosten terug te verdienen en om goede ondersteuning te kunnen bieden aan de telers, wilde hij het protocol vorig jaar in een keer aan de Nederlandse tuinbouw verkopen voor 14 cent p/m2. Dat is niet gelukt en sindsdien biedt Peters het protocol voor diezelfde prijs aan individuele telers aan. Daar is weerstand tegen, weet hij. "Geen probleem - het is geen verplichting om ermee te werken." Ook de verhalen dat telers aan de slag zijn met delen of andere varianten van het protocol deren hem niet. "Die zijn niet compleet. Als je vier wielen hebt, maar geen stuur, kun je ook niet rijden."

Volgens Peters zijn de kosten van het uitvoeren van het protocol vergelijkbaar met die van een standaard teeltwissel. "Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen methode, maar de basiskosten van het protocol zijn gemiddeld evenveel als wat ze normaal kwijt zijn." En daar staat volgens Peters de winst in de keten tegenover. Het virus komt de smaak en de houdbaarheid niet ten goede. "Schoon produceer je beter en lever je betere kwaliteit. Het virus is slecht voor de teler en slecht voor de keten."


Voor meer informatie:
Ron Peters proeftuin
www.ronpeters.nl
Publicatiedatum: