Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dalende tomatenteelt Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden is in de afgelopen vijftien jaar 2.500 hectare tomaten kwijtgeraakt omdat de agrarische overeenkomst tussen de EU en Marokko hen ernstig heeft geaffecteerd. Er is minder marketing en de aan dit gewas gewijde landbouwgrond is gebruikt om groenten, avocado, papaja, mango en mango te telen.

Volgens het boek 'Landbouw in de Canarische Eilanden begin eenentwintigste eeuw', gisteren gepresenteerd door de Minister van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Wateren van de Canarische Eilanden en één van de auteurs, Gustavo Pestana, betroffen 2.500 van de 4.000 in de afgelopen 15 jaar verloren gegane hectare tomaten en de resterende aardappels, die door verschillende plagen getroffen zijn.

Op de Canarische Eilanden kan slechts 18 procent van het land geteeld worden. In Spanje is dit 52 procent. Van de teeltbare oppervlakte wordt 42.000 hectare benut (35%). De resterende 90.000 hectare (65%) wordt niet gebruikt om gewassen te telen.

60.000 hectare van het land waar niet geteeld wordt is sinds de jaren zestig verlaten en moeilijk te herwinnen. 10.000 hectare zou volgens Pestana gemakkelijk te herstellen zijn.

De crisis in de tomatensector, die momenteel slechts een derde bedraagt van wat het vroeger was, heeft de telers gedwongen om groenten, avocado, papaja en mango te telen.

Pestana zei ook dat de landbouw het meest was gestegen in La Palma en El Hierro en dat - door de sinds 2008 toegenomen vraag - het aantal avocadotelers vooral in El Hierro is toegenomen. Lanzarote en Fuerteventura zijn recent met de avocadoteelt begonnen.

De kaarten in het boek die de gewassen op de Canarische Eilanden in detail weergeven zijn beschikbaar op de website van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Wateren.
Publicatiedatum: