Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterkere tomatenhaak houdt arbeidskosten laag

Tholen - Met productievere rassen, scherpere teeltmethodes en hogere plantbelastingen worden er ook aan teeltbenodigdheden als de tomatenhaak steeds hogere eisen gesteld. Han van den Wijngaart heeft daarom een sterker model ontwikkeld. "Ze zakken niet door, maar ze snoeren ook niet in. Zo kun je ook nog besparen op je arbeid."


Han van den Wijngaart met rechts de tomatenhaken. Het gele touw is het oude model en flink ingesnoerd. Het witte touw zit om de vernieuwde haak.

De paperclip, het gesneden brood, de wasknijper en de paraplu. Belangrijke uitvindingen hoeven niet altijd ingewikkeld te zijn. Nu wil Han van den Wijngaart van het gelijknamige tomatenhakenwikkelbedrijf zijn vernieuwde tomatenhaak niet in deze rij zetten maar feit is wel dat zijn tomatenhaak met een relatief eenvoudige aanpassing een stuk sterker is geworden.

Doorzakken
De nieuwe haak is ontwikkeld dankzij de biologische sector. De laatste jaren is biologisch afbreekbaar touw in opkomst. Dat touw is iets stroever dan conventioneel touw en het wikkelen van de haken ging moeizamer. De haak die Van den Wijngaart daarom liet ontwikkelen heeft een iets andere vorm en blijkt veel sterker dan het traditionele model. Dat komt goed uit. "De plantbelasting is met de productievere rassen alleen maar omhoog gegaan en zal mogelijk verder toenemen", vertelt Van den Wijngaart. "Nu hebben we een haak die niet alleen nu, maar ook in de toekomst die krachten aankan. Doorzakken is er niet meer bij." Zeker in deze periode van het jaar, wanneer de plantbelasting hoog is, is dat bij een aantal telers een probleem. "Vooral als je kiest voor inferieure materialen loop je kans op doorzakkers", ziet Van den Wijngaart. Daar houdt hij zich verre van: zijn haken zijn altijd gecertificeerde haken en het touw komt van Lankhorst Yarns. "Alleen dan kunnen we wereldwijd garanties geven."




Foto's van doorgezakte haken bij een tomatenteler. Nu al kost het laten zakken extra werk en gebeurt dit niet vloeiend waardoor de plant elke keer een klap krijg. De planten aan doorgezakte haken zakken bovendien te veel in vergelijking met standaard haken - met onregelmatige groei tot gevolg.

Arbeid
Maar er speelt meer in het (ont)wikkelen van tomatenhaken. "Een haak mag niet doorzakken – dat is een vereiste. Een tweede punt is de arbeidskosten zo laag mogelijk houden. Als het touw door het plantgewicht te strak om de haak komt te zitten en insnoerd, wordt het gewaswerk bemoeilijkt. Het kost extra tijd en de extra werkzaamheden zorgen voor schade en stress bij de plant - met een onregelmatig beeld in de kas tot gevolg. "Die kosten komen het hele seizoen terug. Een goede haak houdt de arbeidskosten niet laag aan het begin van de teelt, maar ook gedurende het seizoen."

Omdat de reacties op de nieuwe haak zo positief zijn, schakelt Van den Wijngaart geheel over op het nieuwe model. "Er zitten geen nadelen aan – zelfs geen meerkosten. We hebben alleen de buigmachine van het metaal anders ingesteld." Dealers hebben een doos van de nieuwe haken op zak, voor telers die het nieuwe model willen testen.


Tomatenhakenwikkelbedrijf van den Wijngaart B.V.
Han van den Wijngaart
 St. Jacobsstraat 8
4855 AL Galder
Tel: 076 - 561 16 00
Fax: 076 - 564 97 88
E-mail: info@hogedraadhaak.nl
Web: www.hogedraadhaak.nl