Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Dam fel tegen groentenpatenten

Tholen - "We willen niet dat een bedrijf een monopolie kan krijgen op een natuurlijke eigenschap van een plant. De natuur is van ons allemaal." Dat zei staatssecretaris Van Dam vanochtend bij het openen van het Europese conferentie over kwekers- en octrooirecht. Van Dam gebruikt het Nederlandse voorzitterschap om te strijden tegen het patenteren van groente-eigenschappen.



"We zijn er ons misschien niet altijd bewust van, maar elk stuk groente of fruit dat we eten, bestaat dankzij veredelaars. We hebben het eten op ons bord te danken aan generaties veredelaars", sprak Van Dam. "Kijk alleen al naar aardbeien - de lievelingsvruchten van Louis de 14e ind e 18e eeuw. Een van zijn officieren ontdekten dat de Chileense aardbeien veel groter waren dan de Franse. Hij bracht planten mee voor de koning, kruiste ze met de Noord-Amerikaanse aardbei en produceerde veel grote aardbeien. Daar komt onze hedendaagse aardbei vandaan."

"Europese bedrijven moeten ook in de toekomst rassen verbeteren en we moeten ze daarin blijven stimuleren. Veredelaars hebben ons gewaarschuwd dat het open innovatiemodel onder druk staat. Steeds meer planteigenschappen worden gepatenteerd en daardoor hebben veredelaars niet langer vrije toegang tot alle rassen - terwijl dat juist de basisingrediënten van hun werk zijn", vindt Van Dam.

Van Dam pleit voor het zoeken van de balans tussen patenten en kwekersrecht. "Commerciële en publieke belangen verenigen." Het symposium dat vandaag georganiseerd wordt, met de ministers van landbouw en innovatie, vertegenwoordigers van het zakenleven en wetenschap, biedt volgens hem de kans om te discussiëren over de patenten op groenten en de gevolgen voor de toekomst. "We hebben duidelijkheid nodig.

"Veredelaars kunnen telers wereldwijd helpen te voldoen aan de groeiende vraag naar groente en de zware teeltomstandigheden en met minder gebruik van gewasbescherming. Ze staan aan de start van de keten en zijn verantwoordelijk voor een divers aanbod groente en fruit, bloemen en planten", bepleitte Van Dam. "De mogelijkheden van veredelaars lijken eindeloos en die eindeloze mogelijkheden hebben we hard nodig. Moeten we patenten dan de open innovatie laten beperken? Hoe kunnen we deze innovatoren beschermen zonder een race op patenten te laten staan? Hoe kunnnen we keuzevrijheid combineren met nieuwe uitvindingen?"

Een van de opties die Van Dam geeft is het alleen mogelijk maken van patenten op 'echte innovatieve ontdekkingen'. "Niet natuurlijke eigenschappen." Zo wordt de kwaliteit van de patenten volgens hem verhoogd en beter geschikt gemaakt voor de veredelingssector.
Publicatiedatum: