Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
productie weer opgestart

Faillissement Nederlandse tak Abengoa aangevraagd

Tholen - De bewindvoerder van de Nederlandse tak van Abengoa heeft het faillissement van het bedrijf aangevraagd. Tegelijkertijd heeft het bedrijf de productie van ethanol wel weer opgestart.

Vorige week werd bekend dat zo'n zeshonderd Nederlandse telers de hele maand mei geen of nauwelijks beschikking hebben over CO2. Leverancier Shell is vanwege onderhoud uit productie en Abengoa stopte onverwacht ook de productie. De ethanolfabriek vroeg eind april uitstel van betaling aan omdat het Spaanse moederbedrijf in financiële problemen verkeert.


De Nederlandse productielocatie van Abengoa op de Maasvlakte

De bewindvoerder van het bedrijf heeft nu het faillissement aangevraagd. "Het financiële gat in Nederland is te groot om te repareren", verklaart hij. Verwacht wordt dat het verzoek vandaag of morgen wordt toegewezen. Doel is de fabriek zo snel mogelijk te verkopen.

Momenteel wordt het in het productieproces aanwezige materiaal verwerkt. Daarmee is vandaag een begin gemaakt. Volgens de bewindvoerder is dit te danken aan een aantal leveranciers die zich coöperatief opstellen. "En geen misbruik maken van de situatie. En met dank aan het gemotiveerde personeel en de lokale manager, die reeds een zware tijd achter de rug hebben vanwege de financiële problemen." Hoelang de productie gaande blijft en of de levering van CO2 aan telers weer hervat kan worden, is nog niet duidelijk.

Verkoop van de fabriek
Doel van de bewindvoerder is in ieder geval om de fabriek zo snel mogelijk te verkopen aan een sterke, nieuwe moedermaatschappij. "Wij zien vooralsnog geen reden om aan te nemen dat dit niet gaat lukken. Dat is geen garantie - het is ook uiterst complexe materie en wij hebben maar weinig tijd - maar met een paar weken hard werken zou het moeten lukken", constateert hij. Inmiddels hebben zich een aantal belangrijke partijen gemeld voor de fabriek. Verwacht wordt dat de fabriek binnen afzienbare tijd weer als vanouds kan draaien. "Op die manier blijven de fabriek en de productie en de werkgelegenheid behouden en wordt voor alle partijen de beste oplossing bereikt."

Publicatiedatum: